Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Kommuner förlorar miljoner på utredningsförslag

Publicerat fredag 22 november 2002 kl 17.44
Ett nytt utredningsförslag skulle betyda att de Västmanländska kommunerna förlorade mångmiljonbelopp, om det gick igenom. Sammanlagt skulle Västmanland förlora över 61 miljoner kronor på förslaget, som lades fram igår av kommitten för utjämning av LSS-kostnader.
Det är kraftiga skillnader i hur stora kostnader landets kommuner har för stöd till en del funktionshindrade, så kallade LSS-kostnader. Kommitténs uppgift har enkelt uttryckt varit se till att de kommuner som har en stor verksamhet med många handikappade och därmed stora kostnader, får pengar av de andra kommunerna. Till exempel: I Kungsör hade Landstinget tidigare ett hem för utvecklingsstörda, det har lagts ner och nu har kommunen stora kostnader för att ta hand om den här gruppen. I dag får Kungsör betalt av andra kommuner i Västmanland. Men enligt utredningsförslaget ska kostnaderna jämnas ut över hela landet, här i länet blir det då bara Kungsör, Hallstahammar och Fagersta som får pengar ur systemet, resten av kommunerna betalar, och sammanlagt skulle Västmanland förlora 61 miljoner per år till kommuner utanför länet. Det nya systemet skulle innebära att Kungsör tjänade 1,6 miljoner per år. Men enligt kommunalrådet Göran Svedberg räcker det ändå inte för att täcka de kostnader kommunen har.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".