Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av flourvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Väktare patrullerar i Arboga

Publicerat lördag 23 november 2002 kl 10.50
Handlarna i Arboga har anställt en väktare för att patrullera i centrum. Orsaken är att polisen inte rycker ut tillräckligt snabbt vid exempelvis snatterier eller hot i butikerna.
- Polisen har små resurser att rycka ut när vi behöver hjälp; det kan bli alldeles för lång väntetid, säger Tuulekke Lack, handlare och ordförande i föreningen Svensk Handel i Arboga. Polisbristen har kommit att debatteras allt mer i Arboga, där det idag bara finns två poliser i så kallad yttre tjänst. Bara två poliser kan alltså vara ute på gator och torg. Handlarna i centrum, som haft problem med snatterier och folk som uppträtt hotfullt, har nu sedan en dryg månad tillbaka anställt en väktare. Sören Karlsson, närpolischef i Arboga, säger att polisen inte har några resurser att patrullera i centrum, men att man försöker vara på plats så fort som möjligt om något händer. Sören Karlsson säger också att polisen får in väldigt få anmälningar om snatterier - de första tio månaderna i år har sammanlagt 37 snatterier anmälts. Annika Rickardsson på Expert i Arboga tycker att det blivit skillnad sedan väktaren anställdes. - Det har blivit lugnare. Det är respektingivande, och väktaren tar reda på folk på sta´n om det blir problem, så som polisen egentligen borde göra, säger Annika Rickardsson till P4 Västmanland. Å andra sidan säger närpolischefen Sören Karlsson att det är normalt att det blir bli lugnare i november, när den här typen av brott går ner. Väktaren kommer i första hand att arbeta i ett par månader till, sedan ska handlarna utvärdera det hela. Men Tuulekke Lack tycker att det ska fortsätta: - Antingen måste det bli mer polisiära resurser eller så måste vi fortsätta med väktare. Det är nödvändigt, säger hon till P4 Västmanland.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".