Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer forskning i länet efterlyses

Publicerat onsdag 31 oktober 2007 kl 06.36

Sverige halkar efter när det gäller forskning inom vården och är inte längre bland de främsta forskningsnationerna. För att uppmärksamma politiker och tjänstmän i Landstinget Västmanland på att forskningen behöver stärkas bland annat här i länet så anordnades igår en stor konferens på Aros Congress Center i Västerås.

Professor Jerzy Leppert, chef för centrum för klinisk forskning i Västerås, var en av arrangörerna. Han tycker att forskningen i Västmanland länge fått stå tillbaka:

- Mer måste satsas på forskning, en procent av landstingets budget borde gå till forskning här i Västmanland, säger han.

För åtta år sedan startade Landstinget Västmanland det som kallas centrum för klinisk forskning. Där ägnar man sig åt forskning i nära kontakt med patienterna ute i sjukvården i länet, och det kan handla om forskning om allt från schizofreni, cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, mag- tarmsjukdomar till sömnapnébesvär. Men Jerzy Leppert tycker att mer forskning borde bedrivas utanför de stora universitetsorterna, exempelvis i Västerås:

- Man har koncentrerat väldigt mycket till de stora ledande universiteten, man har bortsett från att 70-80 procent av alla patienterna finns utanför universitetssjukhusen.

En av politikerna som var på plats på konferensen igår var forskningsminister Lars Leijonborg, han är positiv till att förlägga mer forskning utanför de stora universitetssjukhusen:

- All forskning som håller hög kvalitet är jag för. Var forskning bedrivs är inte så viktigt, men det som är viktigt är att den måste hålla hög kvalitet, säger Lars Leijonborg.

Men en förutsättning för att kunna forska mer är att det finns resurser, och Lars Leijonborg, säger att mer statliga pengar är på väg:

- Det kommer att bli mer pengar till forskning framöver, det kan jag lova. Det som redan är fattat beslut om, om vi talar om medicinsk forskning, handlar om ungefär 300 miljoner nästa år och ett antal hundra miljoner även 2009, säger Lars Leijonborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".