Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hyresgästföreningen: "Politiker okunniga om bostadspolitik"

Publicerat fredag 2 november 2007 kl 16.03

Politikerna i fullmäktige i Västerås har bristande kunskaper i bostadspolitiken. Det menar Hyresgästföreningen i Västerås som gjort en enkätundersökning bland samtliga fullmäktigeledamöter om vad de tycker om bostadspolitiken.

Upprinnelsen till enkäten var beslutet om utförsäljningen hos det allmänyttiga bostadsbolaget Mimer. Hyresgästförenigen ville ha en folkomröstning men kommunfullmäktige beslutade att istället genomföra en opinonsundersökning.

Hans Ohlsson är ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås och han kommenterar reslutatet så här:

-Ja, kunnigheten kring bostadfrågor är väldigt dålig bland politikerna, säger Hans Ohlsson. Och ger ett exempel utifrån undersökningen:

-Ja, men om ställer frågan, till en politiker som sitter i fullmäktige, om allmännyttan och politikern själv säger ” Vad är allmännyttan för någonting?”, då blir jag lite mörkrädd får jag lov att säga, berättar Hans Ohlsson.

Enligt Hans Ohlsson är kunskaperna inte beroende av partifärg:

-Nej, det finns inga skillander mellan partier. Det är lika dåligt på alla fronter tyvärr.

Enligt Hans Ohlsson innebär de bristande kunskaperna om bostadspolitik att den inte blir kloka beslut och att besluten blir ofta fel:

-Det är väl i stället nästan så att det är ”partipiskan” som råder i frågorna eftersom man själv inte vet vad man pratar om. Det finns ju naturligtvis folk i alla partier som är väldigt kunniga. Det ska vi också säga. All är inte lika dåliga eller mindre dåliga eller så utan det finns väldigt kunniga människor. Och om politikerna och partierna vill så ställer vi väldigt gärna upp och hjälper till med en utbildning i sådan här frågor, säger Hans Ohlsson.

Mimer-frågan som var upprinnelsen till undersökningen är avgjort. Hur ska ni använda den här undersökningen och reslutatet framledes?

- Beslutet kan vi inte ta tillbaka eller de inte kan väl inte ta tillbaka det men definitivt kan vi använda det i alla fall när det kommer upp sådana här frågor runt om i landet för jag tror inte att det här något specifikt för Västerås utan det är precis lika dåligt runt om i landet, tyvärr, säger Hans Ohlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Västerås, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".