Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högskolan måste spara - fem tjänster kan beröras

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 06.25

Mälardalens högskola måste spara mellan 6 och 8 miljoner kronor och därför föreslår högskolan bland annat att fem tjänster inom förvaltningen ska försvinna. Det kommer få direkta konsekvenser för studenterna eftersom en av tjänsterna som eventuellt försvinner finns inom studenthälsan.

Peter Sundqvist arbetar på högskolan och är fackligt ombud för Statstjänstemännen där. Han är kritisk till att facket inte har fått möjlighet att delta i framtagningen av förslaget.

- De har ju lagt fram ett förslag och så har de gått ut och diskuterat i sina avdelningar i förvaltningen. Och jag ser ju det som att de har gått fram lite för fort, säger Peter Sundqvist. Istället för att man har haft ett samarbete med arbetstagarorganisationerna så presenterar man ett färdigt förslag. Det hade varit bättre om man tillsammans hade satt sig ner och diskuterat.

- Den tolkningen som man tyvärr gör är ju att man har bestämt sig för att så här vill man ha det, man lämnar inte så stor öppenhet för diskussion, säger Peter Sundqvist.

Förslaget går alltså ut på att fem tjänster inom förvaltningen på högskolan ska tas bort för att spara 6-8 miljoner. Enligt Tony Smith som är personalchef på högskolan vill man så långt som det är möjligt minska tjänsterna genom att omplacera personal eller genom ett antal pensioneringar.

Orsaken till besparingarna är att skolan får in mindre pengar eftersom färre söker till skolan samtidigt som lönekostnaderna ökar.
Förhandlingarna mellan facken och arbetsgivaren håller på just nu och i slutet av året bör man ha en färdig lösning, tror Tony Smith. Peter Sundqvist tycker inte att förslaget att ta bort fem tjänster känns bra men inser samtidigt att det kan vara den enda lösningen.

- Ja, är det den enda möjligheten att göra det på så får man ju lov att göra det men det känns ju inte bra, säger Peter Sundqvist.

Enligt förslaget är en av tjänsterna som ska bort en av fyra friskvårdspedagoger. Christoffer Örnhagen är kårordföradnde på högskolan och han är kritisk till att stödet för studenterna kan komma att minska.

- Nedskärningarna av högskolans studenthälsa påverkar givetvis direkt studenter i form av försämrad möjlighet till samtal. Det är någonting som vi på studentkåren förstås inte kan se positivt på, säger Christoffer Örnhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".