Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sammanslaget sjukhus diskuteras

Publicerat torsdag 22 november 2007 kl 14.32

Politikerna i styrelserna för Sörmlands och Västmanlands läns landsting kan snart få en inbjudan om att diskutera en sammanslagning av sjukhusen i Eskilstuna och Västerås. Det kommer de båda landstingens samarbetsnämnd att diskutera imorgon, säger nämndens ordförande landstingsrådet folkpartisten Torsten Källberg.

- Vi vill göra ett sjukhus av de två vi har på var sin sida av Mälaren, och det är det vi kommer att gå fram med som ett förslag, säger Torsten Källberg.

Källberg är alltså ordförande i DU-nämnden - D för Sörmlands länsbokstav och U för Västmanlands - och i protokollet från dess sammanträde i september kan man läsa hur det fördes långtgående diskussioner om att ”tillskapa ett sjukhus med verksamhet på två orter”:

- I Västmanland så är vi ju helt eniga över alla partigränser om att detta är helt nödvändigt för framtiden om vi ska klara länssjukvården, säger Källberg.

Och med länssjukvård menas det som ligger mellan primärvården och högspecialiserad vård, alltså exempelvis ortopedi och akutsjukvård. Imorgon kommer DU-nämndens arbetsutskott med Torsten Källberg i spetsen att lägga fram ett förslag om att landstingen i Sörmland och Västmanland bildar ett kommunalförbund för att administrera ett gemensamt sjukhus.

- Alltså nu är det som så att vi har ju hållit på ganska länge med att få till ett riktigt samarbete. Det har inte helt fallit i god jord hos våra läkare, hos professionen, och därför har vi sagt att nu måste vi som politiker ta och bestämma och då bestämmer vi helt enkelt att vi slår ihop de här två sjukhusen. Då blir det en ny verklighet för våra två sjukhus och då måste de samarbeta på ett annat sätt än de gör idag, säger Källberg.

Och närmast i den strävan ligger att göra vaddå?

- Ja, det går ju inte på en dag det här utan nu gör vi som så att vi har sammanträdet imorgon i DU-nämnden. Då kommer vi förhoppningsvis att bestämma att vi kallar in landstingsstyrelserna i båda landstingen här till ett seminarium i mitten på januari - den 22:a har vi planerat - och även i det ha med oss landstingsdirektörer, divisionschefer och högre tjänstemän och ha det här på bordet att ”nu ska vi göra så här - hur gör vi det på bästa sätt?”, svarar Torsten Källberg.

Men vice ordförande i Sörmlands landstingsstyrelse Ann Berglund, som uteslöts ur vänsterpartiet, sedan hon började samarbeta med den borgerliga majoriteten i Sörmlands landsting, är negativ till en sammanslagning av centrallasarettet i Västerås och Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

- Som det ser ut nu så är det inte en positiv anda från Sörmland, för vi står inför en snar stor-regionalisering och där har vi valt olika regioner. Vi har ju klart och tydligt sagt att vi vill mot Stockholm medan stora delar av Västmanland vill tillhöra Akademiska i Uppsala. Och blir det så att vi kommer att tillhöra olika regioner så blir det väldigt svårt att ha ett gemensamt sjukhus, säger Ann Berglund, vice ordförande i Sörmalands landstingsstyrelse.

Men hon tillägger att om sjukhusen kommer att tillhöra samma region så är förutsättningarna för en sammanslagning bättre.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".