Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Köpings kommun utbildar föräldrar

Publicerat måndag 26 november 2007 kl 06.39

Köpings kommun kommer nästa år att erbjuda föräldrar utbildning i hur de ska vara föräldrar.

Till att börja med ska alla som har barn i årskurs tre inbjudas till föräldragrupper för att lära sig mer om kommunikation och problemlösning.

- Allting bygger på att föräldrar och barn ska komma varandra närmare, att det ska bli en varmare och mera tillitsfull kontakt, säger Harald Linton håller i satsningen som Köping kommun nu ska göra.

Metoden kallas Komet och används mycket i bland annat Stockholm. Grundläggande är att stödja det som är bra och fungerar.

- Det ska inte vara så att ungarna får mest uppmärksamhet när de gör något som är tokigt, utan de ska få mest uppmärksamhet när de gör något som är bra, säger Harald Linton som arbetar som samordnare för kommunens drogförebyggande verksamhet i Köping.

Här i Västmanland finns det redan Kometutbildningar i mindre skala i bland annat Västerås. Men det som gör satsningen i Köping speciell, ja kanske unik i hela landet, är omfattningen. Förutom att bjuda in alla föräldrar till tredjeklassare ska även lärare i ett trettiotal klasser jobba efter Komet-metoden. Och om Folkhälsoinstitutet efter årsskiftet ger klartecken till en lite enklare form av Komet-utbildning så kommer den att erbjudas alla föräldrar i Köping. I så fall blir det i ett samarbete mellan kommunen och studieförbunden. Harald Linton räknar med att många föräldrar är intresserade av att få utbildning.

- Jag tror att det finns ett stort intresse. Jag tror att väldigt många föräldrar känner ett behov av att få hjälp med att hantera situationen med familj och barn. Harald Linton säger att det är vetenskapligt bevisat att utbildning av föräldrar är det bästa sättet att minska ungdomsproblem.

Utvärderingar av just Komet har visat att mängden problem i hemmet minskat med 40%. Och Harald Linton har stora förväntningar på att satsningen i Köping dessutom på sikt ska minska alkoholanvändningen bland unga och förbättra deras studieresultat.

- Pretantiöst uttryckt: Det skapar lyckligare barn, säger Harald Linton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".