Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Få kvinnor i landstingstoppar

Publicerat onsdag 22 januari 2003 kl 13.54
Det finns få kvinnor i toppen inom landstingen i Sverige. Det visar en sammanställning som tidningen Landstingsvärlden har gjort. Västmanland ligger på andra plats i landet med 60 procent kvinnor.
Av Sveriges 143 landstingsråd, alltså avlönade landstingspolitiker, är bara 55 kvinnor. Det är drygt 38 procent. I Västmanland är 60 procent av landstingsråden kvinnor - det är långt över genomsnittet och ger länet en andraplats på listan för hela landet. I Västmanland finns totalt tio landstingsråd. Sex av dem är alltså kvinnor. I fullmäktigeförsamlingarna inom landstinget råder efter valet i höstas nära nog jämvikt mellan könen. På den punkten hamnar Västmanland på tolfte plats med 46,9 procent kvinnor. Totalt i landet är 38,9 procent av landstingsråden kvinnor. Samma siffra i fullmäktige är 46,7 procent. Två län - Kalmar och Halland är helt utan kvinnliga landstingsråd. Landstingsråd i Västmanland Glenn Andersson (s) ordförande landstingsstyrelsen Monika Wilander (v) 1:e vice ordf. i landstingsstyrelsen Denise Bergström (s) Elisabeth Löf (s) Rigmor Åkesson (s) Oppositionsråd Kerstin Dellham (m) 2:e vice ordf. i landstingsstyrelsen Inger Elison (c) Hanke Joneklav (kd) Torsten Källberg (fp) Thomas Wihman (mp)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".