Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förlossningen vill minska andelen kejsarsnitt

Publicerat tisdag 18 december 2007 kl 07.04

Var femte förlossning i Västmanland är numera ett kejsarsnitt och det är för många anser förlossningsvården i länet, och nu ska man försöka minska andelen kejsarsnitt genom att jämföra sig med andra län.

Elisabeth Ekblom, avdelningschef på förlossningen i Västerås, berättar att en särskild grupp med läkare och barnmorskor nu har bildats:

- Det är ju inget man förändrar över en natt men vi har ett mål långt där framme att vi ska försöka sänka snittfrekvensen, säger hon.

2 600 västmanländska barn föds varje år på förlossningen i Västerås och allt fler av dem kommer till världen genom kejsarsnitt. Från en ganska stadig nivå på omkring 10 procent kejsarsnitt i mitten av 90-talet är man nu uppe i nästan 20 procent. För att försöka få ner antalet kejsarsnitt har en grupp bildats som består av personal från kvinnokliniken, mödravården, specialistmödravården och förlossningen. Gruppen ska bland annat göra studiebesök på sjukhusen i Gävle, Borås och Helsingborg där man lyckats hålla antalet kejsarsnitt på en lägre nivå, runt 12 procent, berättar Elisabeth Ekblom.

- Man vet att man jobbar ganska lika på alla förlossningskliniker, vi har ju ändå samma grund som vi utgår ifrån, och ändå kan det skilja så mycket. Skiljer det på någonting annat också, det vill man ju veta, säger Elisabeth Ekblom.

I februari nästa år ska gruppen träffas igen för att diskutera om det är något som ska förändras på förlossningen i Västerås för att minska antalet kejsarsnitt. Men blivande föräldrar ska inte känna oro för att det blir några försämringar eller tuffare tag framöver, säger Elisabeth Ekblom:

- Då handlar det ju inte om att vi på något sätt sänker kvaliteten eller att vi utsätter någon mamma eller något barn för risk. Det handlar inte om det, det handlar om ett annat sätt att jobba och försöka få fram att det är en naturlig process att föda barn. Men vi ska ändå finnas mer närvarande och stötta mammorna och då tror jag att vi kan sänka snittfrekvensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".