Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenighet om trafikpengar mellan kommuner och landsting

Publicerat lördag 22 december 2007 kl 10.42

Nu ska en tjänstemannagrupp försöka att jämka mellan kommunerna och landstinget om hur mycket var och en ska bidrar till den stora trafiksatsningen i Stockholm-Mälarregionen.

Överenskommelsen mellan de fem länen i Stockholm-Mälarregionen om en gemensam satsning på infrastrukturen och trafiken i regionen skrevs ju under i torsdags men här i Västmanland är landstinget och kommunerna ännu inte överens.

Därför hade VKL, Västmanlands kommuner och landsting, i torsdags ett extra möte.

Magnus Edlund är moderat landstingsråd:

-Ja, det är ju knepigt. När man delat de här två miljarderna mellan länen runt omkring Mälaren så har man haft någonting man kallar för ”VSC-modellen”, där man försöker att räkna på hur stor nytta olika län har, alltså. Det är därifrån den här summan nu på knappt 600 miljoner för Västmanlands del kommer. Och nu måste vi hitta en liknande modell inom länet för att reda ut det här på ett rättvist sätt. Det är alltså nu tjänstemän från respektive landsting och kommunerna som ska sätta sig ner och räkna och se var vi landar, säger Magnus Edlund, moderat landstingsråd till P4 Västmanland.        

Det handlar om mycket pengar. I den överenskommelse som skrevs under på torsdagen om satsningar på infrastrukturen, järnvägar och vägar, i Stockholm-Mälarregionen, hamnar notan för Västmanlands del på 590 miljoner. I diskussioner som förts har kommunerna ställt krav på att landstinget ska stå för hälften av pengarna men det anser inte Magnus Edlund att landstinget ska behöva göra och inte heller har råd med:

-Nej. Det finns inga lagar. Det finns ingen praxis. Det finns ingenting som säger att landstinget ska betala just hälften. Det finns säkert de som gärna skulle se att vi fick betala ännu mer. Sedan är det väl så att alla känner vi ju en oro inför framtiden, för våra verksamheter för det är mycket annat vi måste ha råd med också. Den här konjunkturen vi har idag kan vi ju inte få behålla för evigt, så att det måste diskuteras vidare och räknas på det här så vi hittar någonting vi kan stå för allihop. Så vi får hoppas att det ska kunna lösas i samförstånd nu under nästa år, säger Magnus Edlund, moderat landstingsråd, till P4 Västmanland.    

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".