Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Dåliga betyg för Hebys nior

Publicerat fredag 7 februari 2003 kl 09.24
Niondeklassarna i Heby kommun har näst sämst betyg i landet, och varannan hebyelev i årskurs nio blir utan betyg i något ämne.
Varannan niondeklassare i Heby kommun blir utan betyg i något ämne. Det innebär att medelbetygen sjunker, och idag ligger Heby näst sämst i landet på betygssidan, enligt statistik från Skolverket. Orsakerna till de uteblivna betygen är många. Bland annat pekar Skolverket på att när föräldrarna har en låg utbildning blir inte barnen studiemotiverade, och när det finns många pojkar i klassen sjunker också betygen. Men det är förstås inte hela förklaringen, säger Kenneth Westgård, skolchef i Heby kommun. - Har vi satt en ribba som är för hög i förhållande till andra kommuner? Har vi olika ämnesgrupper där inte eleverna når upp till de resultat man ska kunna förvänta sig? Det kan också bero på lärarna och hur skolledningarna satsar. För även mellan de tre högstadieskolorna i Heby kommun skiljer det mycket i resultat. - Betyg, det är ju lärarens bedömning utifrån vissa kriterier. De kriterierna är ju väldigt öppna. Därför jobbar vi nu i kommunen med en gemensam diskussion omkring betygskriterierna - att stärka skolledarna i måltolkning och så vidare, säger Westgård till P4 Västmanland. - Och nu måste vi gå lite djupare i det här med betygen och se: Vad beror det på?
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".