Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Västeråsarna ska må bättre

Publicerat måndag 10 februari 2003 kl 16.07
Mer fysisk aktivitet, bättre matvanor, och mer samvaro. Det är några av punkterna i det folkhälsoprogram som Folkhälsorådet i Västerås arbetat med sen 1998, och som nu lämnats över till Västerås stad.
Hälsoläget i Västerås är inte entydigt. - De stora problemen i dag är faktiskt de stora skillnaderna i hälsan, att det finns grupper som mår betydligt sämre än andra, säger Solveig Sandberg som är folkhälsosamordnare i Västerås stad. Tjockleken på plånboken återspeglar sig i hälsan. Det visar bland annat en undersökning som är gjord bland ungdomar i Västerås. I de stadsdelar där familjernas ekomiska levnadsstandard är lägre är hälsan sämre. Även mellan könen skiljer hälsan. Unga ensamstående kvinnor med barn mår allt sämre. -Äldre kvinnor i offentlig sektor har mer sjukfrånvaro, det vet vi också, säger Solveig Sandberg. Med bättre matvanor, mer motion, fler möten mellan människor och mindre stress, mobbning och droganvändande - så ska Västerås stad få sina medborgare att må bättre. Folkhälsoprogrammet är tänkt att genomsyra de beslut som fattas i kommunen. Men programmet vänder sig också till företag och föreningar, säger Solveig Sandberg. - Det vänder sig till alla i Västerås. Men för att öka trovärdigheten vänder det sig alldeles särskilt inåt i organisationen.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.