Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personalprotest på korttidsboende i Tärnsjö

Publicerat tisdag 18 februari 2003 kl 07.20
Heby kommuns korttidsboende för funktionshindrade unga i Tärnsjö har funnits i drygt sex år. Men medan personalstyrkan har samma storlek nu som vid starten, så har de boende blivit tre gånger så många. Nu protesterar personalen.
"Situationen är ohållbar", konstaterar personalen i ett brev till socialnämnden. "Vi har nått gränsen nu och behöver personalförstärkning". De unga som är inskrivna på Myran, som korttidsboendet i Tärnsjö heter, har blivit fler. När Myran öppnades på hösten 1996 hade man fem - sex brukare att ta hand om. Under fjolåret toppade man med 17, medan man idag har 13 unga brukare. Men personalstykan är fortfarande bara sex personer. Efter att tidigare nästan enbart varit fysiskt funktionshindrade lider de boende idag av psykiska problem, med bland annat begåvnings- och sociala handikapp. Aspergers syndrom, DAMP och ADHD är diagnoser som ställts på de unga. "Detta ställer ökade krav på oss vad gäller utbildning och arbetsmetoder", skriver de sex anställda till socialnämnden. Flera av de unga saknar fritidsplats, vilket innebär att de kommer till Myran tidigare. Flera har nått tonåren och blivit tyngre - därför krävs alltid två anställda för att klara av alla lyft. "Vi arbetar mycket flexibelt med förskjuten arbetstid för att täcka behoven men nu är gränsen nådd då det ändå inte räcker", konstaterar personalen i brevet. I samband med att man bytte lokaler blev arbetsbördan ännu större, för i avsaknad av vaktmästare får man själva ta hand om gräsklippning, snöskottning och allmän skötsel av huset. Nu hoppas personalen på en lösning som innebär ytterligare två medarbetare. Då skulle man bland annat komma ifrån arbetspassen på 32 timmar under veckosluten, och rent allmänt få en drägligare arbetssituation..
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".