Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Alltfler hemlösa

Publicerat tisdag 19 februari 2008 kl 06.45

Antalet hemlösa i Västerås har ökat, det visar en undersökning gjord av Västerås Stad. Undersökningen gjordes i slutet av förra året och då var 325 personer hemlösa, mot 191 ett år tidigare.

Största delen av ökningen beror på att flyktingar som bor tillfälligt hos släkt och vänner nu finns med i statistiken, vilket de inte gjorde tidigare. Men även med den kategorin borträknad märks en ökning.

- Jag är ju jätteledsen att vi inte har fått utväxling på våra satsningar, jag är bekymrad över att det ser ut på det viset, men vi ska fortsätta att satsa för att få kontroll över detta, säger Ragnhild Källberg, ordförande i individ- och familjenämnden.

I slutet av 2007 fanns 325 hemlösa i Västerås mot 191 året innan, men ökningen ser större ut än den är, eftersom man räknar på ett nytt sätt. Även flyktingar som bor tillfälligt hos släkt och vänner finns nu med i statistiken, omkring 100 personer, enligt undersökningen.

Men även om man tar hänsyn till det är det alltså en viss ökning. Ragnhild Källberg menar att man ska ta med den nya gruppen i statistiken, det är också en grupp man måste jobba med.

När det gäller den stora kategorin hemlösa jobbar kommunen med något man kallar boendekedjan, som börjar med inslussningsboendet Life Inn, ett boende som invigdes för några månader sedan, och det fungerar bra, menar Ragnhild Källberg, men sedan är det tänkt att de hemlösa ska kunna gå vidare till eget boende, och då blir det problem.

- Det är för lite rörelse på boendemarknaden, kan man inte få tag på träningslägenheter så blir det inte heller ledigt på de olika typerna av boende, säger Ragnhild Källberg.

Enligt Ragnhld Källberg är samarbetet med fastighetsägare bra, de lämnar lägenheter till kommunen för sociala ändamål, men de har helt enkelt för få lägenheter att förmedla.

- Konkret är det fler bostäder som behövs, hyresrätter, säger Ragnhild Källberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".