Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Oreda i hemlöseförening enligt företrädare

Publicerat torsdag 21 februari 2008 kl 06.36

Pro Aros kommer med största sannolikhet att ta över Eskadern, boendet för hemlösa på Hässlö i Västerås, från Föreningen kring hemlösa i Västerås. Föreningen saknar en fungerande styrelse, enligt en företrädare för föreningen.

Personalen är redan uppsagd från och med månadsskiftet, trots att det politiska beslutet i individ- och familjenämnden om bidraget till föreningen ännu inte är fattat, frågan ska upp för beslut torsdag eftermiddag.

- Föreningen kring de hemlösa i Västerås har ingen fungerande styrelse, föreningen kan inte hålla styrelsemöte, och därför drar vi oss ur det här. En förening som inte kan hålla styrelsemöten kan heller inte driva ett lågtröskelboende, säger Per Sternbeck som företräder föreningen. Han är också förbundssekreterare i RFHL, riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende.

Sternbeck har den senaste tiden varit föreståndare på Eskadern åt Föreningen kring de hemlösa. Att föreningen inte har något fungerande styrelsearbete beror på interna motsättningar, menar han, men vill inte säga mer om det.

Redan i slutet av januari tog Per Sternbeck kontakt med Västerås Stad och berättade att föreningen inte längre var kapabel att driva Eskadern. Trots att inga beslut ännu är fattade av kommunen om att ta över boendet har Per Sternbeck sagt upp personalen på Eskadern från och med månadsskiftet februari/mars.

En konsult har också, på uppdrag av kommunen, utrett hur Föreningen kring de hemlösa sköter Eskadern. Konsulten skriver i sin rapport att det funnits en exceptionell oreda i och omkring föreningen vid årsmöten, vilka som egentligen suttit i styrelsen, och så vidare.

Konsulten rekommenderar nämnden att avsluta samarbetet med föreningen. Det är också förslaget från kommunens tjänstemän när individ- och familjenämnden under torsdagen ska fatta beslut om bidraget för Eskadern.

Per Sternbeck håller med om konsultens beskrivning av oredan i föreningen.

- Det har konsulten alldeles rätt i, det har varit en exceptionell oreda, säger Per Sternbeck.

Vad som händer framöver är oklart, till att börja med väntas Pro Aros ta över, sedan ska kommunen utreda vilken form av boende de 14 personer som bor på Eskadern ska få, och om det överhuvudtaget blir i samma lokaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".