Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för miljörisker med cefyll i Skultuna

Publicerat fredag 28 februari 2003 kl 06.54
Ett företag i Skultuna har använt cefyll - cementstabiliserad energiaska - för att fylla upp en stor plan på sin tomt på Kvarnbackaområdet. Företaget har fått tillstånd av Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning att använda cefyllen. Men det tillståndet har nu polisanmälts. Planen ligger något hundratal meter från Svartån, och det finns en oro för miljökonsekvenserna.
Cefyllen kommer från Kraftvärmeverket i västra hamnen i Västerås och har tidigare använts för att utvidga kajområdet i hamnen. Hamnen har dömts av miljödomstolen att betala 300 000 kronor i vite eftersom det ännu inte byggts en barriär som ska förhindra att det läcker ut tungmetaller i Mälaren från den så kallade cefyllkajen - en kaj byggd av kolaska blandad med cement. Enligt länsstyrelsens handläggare utgör askan ingen omedelbar miljöfara men det gäller att kräva åtgärder som innebär att risken blir minimal. Men medan kajstriden pågått har Kraftvärmeverket fortsatt att producera värme och energi. Och nu har man fått stora mängder av vad man nu kallar för cementstabiliserad energiaska och bottenaska. Redan i fjol började järdförädlingsföretaget HL Maskin att transportera ut cefyllen till sitt industriområde på utfarten mot Harraker i Skultuna. Företaget hade fått tillstånd av Västerås stads miljö- och hälsoskyddsförvaltning. Beslutet att tillåta dumpningen i Skultuna var förenat med några få villkor. Bland annat måste avståndet mellan cefyllagret och grundvattnet vara minst en meter och cefyllen skulle också planas ut och beläggas med ett cementlager. Men nu har företaget utökat verksamheten och totalt kommer 7000 kubik cefyll att läggas ut på industriområdet. Det inebär att man får en 10.000 kvadratmeter stor plan för lagring av jord och sand. I handlingarna i målet konstateras att avståndet till Svartån är minst 100 meter och att fastigheten inte har någon strandrätt. Men oron över det stora cefyllagret har alltså polisanmälts för att få till en granskning av tillståndet och vilka risker dumpningen har för miljön och då inte minst riskerna med närheten till Svartån.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".