Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
fagersta

Kommunen tveksam till fastighetsaffär

Publicerat måndag 3 mars 2008 kl 06.39

Fagersta kommun vänder sig till hyresnämnden för att få en stor fastighetsaffär prövad. Det handlar om nästan 300 lägenheter i de fem fastigheter som tidigare var bostadsrättsföreningen Bäckens Park. Föreningen gick i konkurs i juni förra året och konkursförvaltaren vill nu sälja fastigheterna till A-design Fastigheter AB.

Enligt de lagar och regler som finns måste en försäljning av en hyresfastighet gå via kommunen, för att se om kommunen vill utnyttja sin förköpsrätt. Om kommunen avstår det, så beviljas köparen så kallat förvärvstillstånd av hyresnämnden och affären kan genomföras.

Men om kommunen - i detta fall Fagersta - är tveksam till affären så kan kommunen begära att hyresnämnden prövar om köparen ska få förvärvstillstånd. Och det är det som ska ske i detta fall.

Kommunalrådet Stig Henriksson berättar varför kommunen tvekar om A-designs avsikter:

- I de ursprungliga köpehandlingarna som vi fick fanns det beskrivet att A-design skulle sälja vidare, ett transportköp, till Madrid Reval Oy, ett företag med säte i Tallinn, som sedan skulle sälja vidare till A-design fastigheter i Fagersta, alltså ett tredje bolag.

Då säger ju lagen att om man kan ha skäl att tro att det inte är en långsiktig förvaltning man planerar för så kan det vara skäl att pröva ärendet hos Hyresnämnden, säger Stig Henriksson.

A-designs ursprungliga plan var att direkt sälja fastigheterna vidare till ett av sina egna bolag i Estland och sedan - för en betydligt högre summa - sälja till ett annat av sina bolag i Sverige. Men enligt A-designs ägare Jan-Erik Olsson är det inget kontroversiellt:

- Det är bara, helt enkelt, enkel ekonomi. Det var bara fråga om att höja värdet på fastigheterna genom att renovera så att folk trivs i lägenheterna, säger han. Men nu har A-design ändrat sina planer och säger att man ska behålla fastigheterna och förvalta och renovera under lång tid.

Men hyresgästföreningen, som är kommunens remissinstans, tror inte på A-design

- Bolagets historia talar sitt tydliga språk, säger ärendehandläggare Håkan Forsman. Jag kan konstatera att den fastighet som de har haft sedan 2002 i Skinnskatteberg är den som de har haft längst. Sedan har de köpt i Skinnskatteberg ett antal fastigheter i slutet av 2005 och 2006 och de säljer de nu till ett annat bolag 2007, och då kan man ju undra över om det finns någon långsiktighet i det, säger Håkan Forsman på Hyresgästföreningen till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".