Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Risk för sämre dom när rättegång drar ut på tiden

Publicerat måndag 3 mars 2003 kl 13.51
Rättssäkerheten kan bli lidande om det dröjer lång tid mellan brott och rättegång. Det menar advokat Martin Beskow, som är målsägandebiträde för de sex brottsoffren i Önsta-målet i Västerås.
I nyheterna i morse berättade vi att det nu är tre och ett halvt år sedan de stora slagsmålen på Önsta. Det var sommaren 1999 - men inte förrän i slutet av april i år blir rättegången av. Den långa väntan har varit jobbig för de inblandade - och väntan kan också få rättsliga konsekvenser, eftersom rättegången till stor del bygger på muntliga vittnesmål, säger Martin Beskow. - Det är klart att minnesbilder påverkas av tid. Om det finns brister i deras minnesbilder som gör att deras beskrivningar av händelseförloppet inte stämmer överens så finns det en risk att det påverkar domen, det kan bli en sämre dom helt enkelt, säger Martin Beskow. Nu tror Martin Beskow att de som var med om slagsmålet ändå har ganska bra minnesbilder, många blev utsatta för mycket allvarliga övergrepp och sådant brukar man minnas, säger han. Den 28 april inleds rättegången. Totalt kommer 43 personer, inklusive åklagare och advokater att vara inblandade under de tio dagar som den pågår. Tjugo personer ska avlägga så kallad muntlig bevisning, alltså vittna i rätten. Men rättegången bygger inte bara på muntlig bevisning. Det finns också skriftliga rättsintyg från läkare och gamla förhörsprotokoll som ska användas som bevisning. Arbetet med förundersökningen är grundligt gjort, säger Martin Beskow. Därför tror han ändå att det kan bli en rättvis rättegång. Men om en händelse ska dömas långt efteråt, blir ofta straffen lindrigare. Och det är inte bra säger Martin Beskow. - Det är inte till fördel för någon av dem. De drabbade, målsägandena, kan tycka att gärningsmännen kommer oerhört lindrigt undan eftersom de kan få lindrigare straff än om de hade dömts direkt. - Å andra sidan gäller det här även i förhållande till de misstänkta. De riskerar fängelsestraff här. Hade de fått en rättegång i nom ett halvår, då hade de varit fria för flera år sen nu och kunnat sona sitt brott och gått vidare med gott samvete. Nu har det fortfarande det här kvar. Så det är ju inte bara brottsoffren som blir lidande av att det tar lång tid, utan även gärningsmännen, säger Martin Beskow. På tisdag fortsätter P4 Västmanland rappoteringen om Önstamålet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".