Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sala

JO-kritik mot Salberga efter inspektion

Publicerat onsdag 5 mars 2008 kl 06.45
Salberga-anstalten har "rejäla problem" anser JO.

Justitieombudsmannen kritiserar Salberga-anstalten i Sala, Sveriges nya storfängelse. JO anser att anstalten har ”rejäla problem”. Men anstalten får inte bara ris, utan också ros.

Att Salberga har ”rejäla problem” konstaterar JO efter den tre dagars inspektion som gjordes i början av året.

Inspektionen gjorde med anledning av det 70-tal JO-anmälningar som kommit från intagna på Salberga.

Det handlar bland annat om lång väntan på beslut, förvunnen post och kränkande och orättvis behandling.

Många av problemen beror på att anstalten mycket snabbt fylldes av interner, men att det saknades resurser att klara vissa nödvändiga rutiner, menar JO.

Men trots problemen så finns det också positiva sidor med Salberga, anser JO Cecilia Nordenfelt:

- Salberga har väldigt bra lokaler och en mycket entusiastisk personal, säger hon till P4 Västmanland.

- Anstaltens problem beror, tror jag, mycket på att när man startar en så stor anstalt som Salberga på kort tid så får man problem som beror både på att personalen inte har så mycket erfarenhet, och - inte minst - att det finns en mängd frågor som måste lösas för varje intagen personligen när han kommer till en anstalt.

Vilka problem ha JO då konstaterat?

- Det handlar om att få telefontillstånd, få besökstillstånd, få beslutat vilka personliga ägodelar man får ha i sitt bostadsrum och så vidare, säger Cecilia Nordenfelt.

Anser då JO att anstalten har begått fel mot de interner som har klagat på rutinerna?

- Det är fel så vida som att man i många fall ännu inte har fattat beslut, trots att man med vanliga mått mätt har haft god tid på sig.

- Å andra sidan så har ju anstalten Salberga startat en väldigt stor verksamhet och då tagit emot extremt många nya intagna på väldigt kort tid, och då har deras resurser inte riktigt räckt till för att fatta beslut i den takt som man är van vid och kan förvänta sig, säger Cecilia Nordenfelt till P4 Västmanland.

På vilket sätt anser JO att Salberga kan förbättra verksamheten?

- Jag tror här att man behöver ha bättre administration av en del frågor som rör intagna. Till exempel det här med att man faktiskt kommer att fatta beslut om önskemål om telefon och besök.

- Det är ju frågor som för en som är intagen i ett fängelse har stor betydelse, säger JO Cecilia Nordenfelt till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".