Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler unga stannar i Bergslagen

Publicerat fredag 7 mars 2008 kl 11.52

Allt fler gymnasieelever stannar kvar och utbildar sig i den norra länsdelens kommuner, Fagersta, Norberg och Skinnskatteberg. Det visar sig om inte annat i det överskott som Norra Västmanlands utbildningsförbund hade under 2007 på knappt 4 miljoner kronor. Det är en kraftig ökning från 2006 då överskottet var 724 000 kronor.

- Att fler elever väljer att utbilda sig inom upptagningsområdet innebär att kostnaden för elever som studerar på andra orter minskat och fortsätter att minska, det säger Pernilla Danielsson ordförande för Norra Västmanlands utbildningsförbund och moderat politiker i Skinnskatteberg.

- Trenden att eleverna väljer oss verkar hålla i sig. När friskolorna kom så var det väldigt många elever som sökte till friskolor i Västerås och andra ställen. Men många kom tillbaka efter en halv termin och ytterligare några efter en hel termin, säger Pernilla Danielsson till P4 Västmanland.

Risken att behöva lägga ner utbildningar ser Pernilla Daneielsson som mycket liten. Efter den första sökomgången till gymnasiet i höst så är det 71 procent som hittills valt att studera i den norra länsdelens upptagningsområde.

Efter att alla elever gjort sina val tror Pernilla Danielsson att det kommer att vara fler som valt att studera på hemorten och det mycket tack vare informationen utbildningsförbundet ger till eleverna i grundskolan.

- Vi har de sista åren, i samband med att man går ut och informerar om skolan, haft elever som sökt någon annanstans och kommit tillbaka. Det är inte alltid så roligt att bo själv och resa och pendla. Ett annat skäl till varför elever väljer att stanna kvar kan bero på utbildningarnas kvalitet och att utbildningarna är bra, säger Pernilla Danielsson.

- Vi ligger över risksgenomsnittet när det gäller meritvärden och vi har ett stort internationellt program och elever får åka iväg på olika saker, säger Pernilla Danielsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".