Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Få äldre invandrare i äldreomsorgen

Publicerat söndag 9 mars 2008 kl 09.10

Gamla med invandrarbakgrund är underrepresenterade inom äldreomsorgen i Västerås. Men med hjälp av statliga stimulansmedel anställs nu en så kallad ”Uppsökare av äldre med invandrarbakgrund”, som ska se över situationen.

- Syftet med projektet är att göra äldreomsorgen i Västerås mer tillgänglig för äldre invandrare. Vi ser ju att äldre invandrare är en underrepresenterad grupp. Det kan naturligtvis vara så att man helt enkelt inte känner till den svenska modellen för äldreomsorg och att vi brister i vår information där, säger Karin Andreasson, enhetschef vid Sociala Nämndernas Stab.

I Äldrenämndens Strategiska plan för 2016, står att arbetet med äldre invandrare är ett område som måste utvecklas. För att försöka göra äldreomsorgen mer tillgänglig för personer med annan etnisk bakgrund, projektanställs nu en så kallad ”Uppsökare av äldre med invandrarbakgrund”.

- I Västerås finns ungefär 4 000 utrikesfödda personer över 65 år, hur många av dem som är representerade inom äldreomsorgen är en fråga den här personen måste titta på, säger Karin Andreasson till P4 Västmanland.

Tanken är att den projektanställda Uppsökaren, under de kommande 13 månaderna i huvudsak ska arbeta inom fyra områden. Det skall undersökas om brister finns i kommunens sätt att informera, samtidigt som arbetssätten på verksamheterna, samt inom den äldreomsorg som erbjuds, ska granskas.

Dessutom är meningen att projektledaren även skall stödja de redan befintliga verksamheterna i deras möten med äldre invandrare men också skapa kontaktytor mellan berörda parter. Exempelvis mellan invandrarföreningar och de kommunala verksamheterna.

Resultaten skall sedan efter projekttidens slut, sammanställas i en rapport. Information som förhoppningsvis skall kunna användas till att förbättra bemötandet också av de äldre invandrarnas enskilda behov och önskningar.

- Det kommer ju naturligtvis att lämnas förslag på hur vi kan jobba vidare på de bitar som vi ser är framgångsrika, säger Karin Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".