Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Fagersta

Ändringar i strandskyddet välkomnas

Publicerat tisdag 11 mars 2008 kl 17.59

Fagerstas kommunalråd vänsterpartisten, Stig Henriksson, välkomnar Miljödepartementets förslag till ändringar i strandskyddet som presenterades igår.

Den viktigaste ändringen är att kommunerna i fortsättningen får ta över ansvaret från länsstyrelserna för att ge dispenser och upphäva strandskyddet.

- Äntligen säger jag. Även om jag inte känner till alla detaljer så har vi väntat och arbetat för det här länge. Nämligen att ha ett starkt strandskydd men kompletterat med lite sunt förnuft, säger Stig Henriksson, (v), kommunalråd i Fagersta, till P4 Västmanland.

Det nuvarande strandskyddet infördes 1975 och gäller vid alla sjöar, vattendrag och kuster och innebär att bebyggelse inte får uppföras inom 100 meter från stranden.

De förslagna ändringarna innebär att det blir lättare att bygga längs stränder på landsbygden där exploateringsgraden är låg.

Skyddet stärks däremot där stränderna redan är mycket exploaterade.

Fagersta har tillsammans med Skinnskatteberg och Norberg och många andra kommuner i landet kämpat i åratal för att strandskyddet skulle luckras upp. Och om förslaget går igenom kan det bli verklighet i början på nästa år.

För Fagersta innebär det bättre möjligheter att utvecklas, menar Stig Henriksson:

- Ja, vi hoppas ju kunna få lite lättare att komma fram med några av de områden, de få områden, som vi har pekat ut att här skulle vi kunna tänka oss en byggnation, som till exempel runt Åmänningen, säger Stig Henriksson.

Förslaget om uppluckrat strandskydd har också kritiserats, bland annat av Naturskyddsföreningen, men Stig Henriksson menar att naturvärden kan tillvaratas även enligt de nya reglerna:

- Det är ju vi som ska bo och leva i våra kommuner. inte är vi väl så dumma så vi förstör det kapital som vi ska vårda och lämna över till kommande generationer. Men det här skulle också kunna innebära, även en försiktig exploatering, att man faktiskt har möjligheter att bygga och bo i våra kommuner, något som nästan är omöjligt idag, säger Stig Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".