Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hästtvist avgjord

Publicerat onsdag 12 mars 2008 kl 10.37
Lotta Schultz och hästen Calibra II på Göteborg Horse Show.

Det är Enköpingsryttaren Lotta Schultz och hennes man som är de rättmätiga ägarna till hopphästen Calibra II. Det slog tingsrätten i Uppsala fast igår.

Sedan ett par år har makarna Schultz legat i tvist med ett par från Västerås om vem som egentligen äger hästen.

Under några års tid samarbetade paret Schultz med en affärsman från Västerås om en rad hästar som han ägde och som tränades och reds av paret Schultz. Några hästar ägdes gemensamt. Stora belopp har förts mellan makarna Schultz och västeråsaren men registrerades aldrig formellt. Allt skedde muntligt.

I efterhand är parterna inte ens ense om när och hur tvisten började och för ett år sedan vände sig västeråsarens maka till Uppsala tingsrätt för att få ett avgörande. Enligt tingsrätten går det inte att bevisa att Schultz köpt hästen på uppdrag av västeråsaren och rätten godkände även makarna Schultz förklaring till hur det kom sig att västeråsarens fru under flera år varit registrerad ägare till hästen.

Därmed måste hästen fortsättningsvis antas vara ägd av makarna Schultz menar rätten.

Uppe i tingsrätten var också två krav på makarna Schultz att betala tillbaka lån till västeråsaren. I ett av fallen ansåg rätten att det inte fanns tillräcklig bevisning för att lånet överhuvudtaget tagits, men dömde i det andra fallet makarna Schulz att betala tillbaka 100 000 kronor till västeråsaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".