Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Överfullt häkte i Västerås svårlöst problem

Publicerat måndag 10 mars 2003 kl 05.46
Problemen med ständiga överbeläggningar på häktet i Västerås blir allt större, en del häktade som inte får plats skickas till häkten i till exempel Huddinge, Uppsala och Österåker. En del häktade placeras i polisarresten, vilket är ett lagbrott.
Ledningen för häktet i Västerås och polisledningen för i dagarna överläggningar om hur den alltmer pressade situationen ska lösas. Bland annat diskuterar man om att kunna ta den nedlagda polisarresten i Köping i bruk som häkte, om det sedan blir så är det kriminalvårdsstyrelsen som fattar beslut om. Ända sedan sommaren år 2000 har häktet i Västerås nästan hela tiden haft fler inskrivna än 35 som det finns platser till, och ser man på statistiken har problemen förvärrats under hela den tiden. Under de första månaderna i år har det varit en beläggning på 125 procent. Häkteschefen Johan Hillman hoppas på längre sikt på det nya storfängelse som troligen ska byggas i Västerås, där det skulle finnas ett 80-tal häktesplatser, men något definitivt beslut om det är inte fattat, och det dröjer sedan flera år innan det blir färdigbyggt.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".