Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

VL kritiseras för redovisning i bokslut

Publicerat onsdag 19 mars 2003 kl 11.53
Västmanlands Lokaltrafik, VL, får kritik för sin redovisning av förra årets verksamhet. Det är Fagerstas kommunchef Jan Lejdelin som anser att det finns en rad brister i redovisningen.
Kritiken gäller bland annat att det inte finns någon redovisning av de ekonomiska målen och utfallet finns inte med i förvaltningsberättelsen, trots att fjolårets högt uppsatta mål har inte uppnåtts. Överhuvudtaget känns förvaltningsberättelsen tunn, konstaterar han i ett underlag inför bolagsstämman i april. Företagets soliditet nämns inte överhudtaget, trots att man av allt att döma missade målet. Soliditeten sjönk med 0,3 procent i stället för en önskvärd ökning med 3,1 procent. Ett annat av målen inför fjolårets verksamhet var att antalet passagerare skulle öka med två procent. Men i stället sjönk resandet med nästan 10 procent eller 900 000 personer. Och den kundundersökning som VL genomförde i höstas visar att bara 52 procent var nöjda med den service som VL erbjuder och det anses som för lågt. Trots bristerna i redovisningen föreslår Jan Lejdelin att Fagersta kommun skall godkänna den - måhända överskuggas bristerna av det faktum att VL i fjol gick med en rekordvinst på nästan 43 miljoner kronor som nu betalas tillbaks till kommunerna och landstinget. För Fagerstas del blir det - om bolagsstämman godkänner fördelningsförslaget - 736 000 kronor. Men Jan Lejdelin avslutar skrivelsen med en brasklapp: Kräv en förklaring av VL om varför dom budgetramar som enligt ett avtal mellan ägarna och företaget skall vara tillgängliga inför bolagsstämman inte är det.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".