Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Västerås stift kör över sitt högsta juridiska organ

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 07.40

Flera församlingar i Västerås stift driver begravningsbyrå, men de gör det i strid med Svenska kyrkans högsta juridiska organ, Överklagandenämnden. Nämnden har slagit fast att en församling inte ska driva begravningsbyrå, men församlingarna struntar i beslutet och fortsätter sin verksamhet ändå.

Initiativet till kyrkans begravningsbyrå kommer från Västanfors församling, där Henrik Rydberg är kyrkoherde. Så

- Överklagandenämndens ledamöter är oerhört dåligt pålästa. De vet inte vad det handlar om, de har inte frågat oss om vad det är vi ägnar oss åt, de har i sin beslutsmotivering hänvisat till en avslagen motion från 2004 som handlar om något helt annat. Så överklagandenämnden har gjort ett genuint dåligt jobb, säger Henrik Rydberg.

Även förre biskopen i Västerås Stift, Claes-Bertil Ytterberg, ifrågasätter överklagandenämndens beslut:

- Det som jag tycker är bekymmersamt i Överklagandenämnden det är att de inte har sett det här ur något slags teologiskt / diakonalt perspektiv, som Västanfors har gjort, och det kan kanske bero på att Överklagandenämnden inte har någon teologisk kompetens, utan de har annan kompetens. De ser inte att det här ligger i linje med vad som är kyrkans grundläggande uppgift, säger Claes-Bertil Ytterberg.

Det är begravningsbyråkoncernen Fonus som drivit frågan till Överklagandenämnden och Fonus informationschef, Bo Forslund, tycker det är allvarligt att församlingar struntar i kyrkans högsta juridiska organ:

- Det är som om en kommun eller någon annan samhällsinstans skulle strunta i vad regeringsrätt eller högsta domstolen säger. Det är naturligtvis besvärande att man inte följer de hösta ordningar som vi har i det här landet. Hur skulle det se ut om vi allihop struntade i domstolarnas beslut?, undrar Bo Forslund.

Beslut fattade av Överklagandenämnden är inte tvingande, men överklagandenämndens ordförande Elisabeth Palm tycker det är bedrövligt att församlingarna inte följer beslutet:

- Systemet inom kyrkan bygger på en lojalitet inom kyrkan och det är klart att om var och en ska göra som den vill så faller ju väldigt mycket av hela systemet inom kyrkan, säger Elisabeth Palm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".