Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fonus anklagar församlingar för favorisering

Publicerat onsdag 30 april 2008 kl 06.02

Begravningskoncernen Fonus anklagar anställda inom Svenska kyrkan för att inte sköta sitt jobb. I de församlingar som driver begravningsbyrå arbetar flera av församlingens anställda även åt begravningsbyrån. Kyrkoherde Ann-Sofi Grahn i Kungsörs församling, som också driver begravningsbyrå, menar att Fonus uttalande slår tillbaka mot de själva.

Det här gör att kyrkans anställda inte ger lika bra service till Fonus, hävdar koncernens informationschef Bo Forslund.

- Det ligger i farans riktning att det finns en favorisering när det gäller tilldelning av gravar, när det gäller tilldelning av tider osv. Det är oundvikligt alltså, men det finns ingen anklagelse i det - man ska göra det helt enkelt, säger Bo Forslund.

- Men när man inte är anställd av sin begravningsbyrå utan arbetar för församlingen, tror du ändå att man favoriserar begravningsbyrån?

- Ja, jag tror i vart fall att man har oerhört svårt att hålla isär sina roller. Det fungerar ju inte så någon annanstans i vårt samhälle heller, att man ena dagen jobbar för ett företag och andra dagen för ett konkurrerande företag, säger Bo Forslund.

En av de anställda inom Svenska kyrkan, som känner sig kränkt av Fonus uttalande, är Åsa Strandberg, som dels arbetar som vaktmästare i Västanfors-Västervåla församling, och dels arbetar åt församlingens begravningsbyrå. Hon förstår inte hur hon skulle kunna göra ett sämre jobb vid en Fonusbegravning:

- Vad ska jag göra då? Ska jag hänga upp psalmerna snett eller ska jag ställa in kistan lite snett på katafalken eller ska jag öppna dörren väldigt hårt? Jag vet inte vad jag skulle göra annorlunda, säger Åsa Strandberg. Inte heller när det gäller tilldelningen av gravplatser säger hon att hon kan favorisera sin egen begravningsbyrå. Hon säger att alla gravplatser finns i en och samma pärm och att de anhöriga själva väljer vilken plats de vill ha.

Kyrkoherde Ann-Sofi Grahn i Kungsörs församling, som också driver begravningsbyrå, menar att Fonus uttalande slår tillbaka direkt:

- Jag tycker det här talar mer emot Fonus än det talar emot oss, vi har högre moral i Svenska kyrkan. Jag vet inte vilken affärsmoral Fonus har när man går ut med sånt här, säger kyrkoherde Ann-Sofi Grahn i Kungsör till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".