Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sämre psykiatrisk vård, trots ändrad lagstiftning

Publicerat söndag 4 maj 2008 kl 09.52

Trots att lagstiftningen har blivit bättre när det gäller tvångsvård, så upplever inte patienterna eller deras anhöriga att vården har blivit bättre och att de är mer delaktiga i den. Det visar en doktorsavhandling som Tuula Wallsten, specialist i psykiatri på centrum för klinisk forskning i Västerås, har gjort.

Det som istället påverkar hur snabbt en patient blir bättre, är hur patienten blir bemött av personalen.

- Att man känner sig sedd, lyssnad på och respekterad, säger Tuula Wallsten.

- Enkelt kan tyckas, för så vill alla människor bli bemötta.

- Man kan tycka det, men det här med bemötande är nåt vi alla inom psykiatrin måste jobba med, diskutera, utbilda oss i och träna oss i. Att samtala med folk är en konst, en samtalskonst, en sorts läkekonst, säger Tuula Wallsten.

Enligt Tuula Wallsten är tvångsvård det svåraste som vården kan syssla med. Samtidigt som du måste vårda en svårt sjuk människa så kränker du personer genom att tvinga dem till vård. 1992 gjordes lagen om sluten psykiatrisk vård om och blev två lagar, lagen om rättspsykiatrisk vård och lagen om psykiatrisk tvångsvård. På det sättet ville man stärka patients rättigheter och erbjuda en bättre vård.

Men enligt Tuula Wallsten blev det inte så. Istället slukar den rättspsykiatriska vården, som folk döms till i domstol idag, de mesta resurserna och inte mycket blir över till de andra som via vårdintyg från läkare får tvångsvård på grund av svåra psykiska sjukdomstillstånd. De som döms till rättspsykiatrisk vård vårdas i minst fem år. De andra som tvångsvårdas på grund av svåra psykiska sjukdomar, vårdas i maximalt fyra veckor. De allt färre vårdplatserna inom psykiatrin i landet gör att patienterna måste skrivas ut, nåt som oroar Tuula Wallsten:

- För 30 år sen hade vi 30 000 vårdplatser inom psykiatrin i landet, i år är det 4 000. Vi har alldeles för få vårdplatser för att kunna bedriva en kvalitativ vård. Jag tror att man ska ha mer diskussioner och samtal kring de här svåra frågorna, säger Tuula Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".