Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Matens "tabubelagda" väg till tallriken visas upp

Publicerat tisdag 1 april 2003 kl 08.13
I Kungsbyn utanför Västerås ska man snart kunna följa matens väg till tallriken - från kalv till kalops, från kulting till korv.
- Vi kommer att ta upp alla tabubelagda områden, som slakt, styckning, djurtransporter och så vidare, säger Henrik Ludvigsson, ägare till Kungsbyn Bygdens mat. Det är en ny typ av ''Disneyland'' som planeras i Kungsbyn utanför Västerås. Ägarna till Kungsbyns matcenter som ska visa hur matproduktionen går till - från jord till bord, från lamm till lammstek. - Nu när vi ska ut och sälja våra produkter i butik vill vi ha något som förstärker vårt varumärke. Det finns många som är skeptiska till maten vi äter, och nu vill vi i Kungsbyn visa hur livsmedelsproduktionen i verkligheten går till. - Vi ska bland annat visa hur man avlat fram de djur vi idag äter, till exempel hur dagens grisar avlats fram från vildsvin och hur slakt går till, säger Henrik Ludvigsson till P4 Västmanland. På ett 130 hektar stort utställningsområde ska man bland annat bygga ladugårdar för olika typer av boskap - allt från hästar och getter till smådjur. Hela produktionskedjan från jord till våra matbord ska visas på ett roligt och lärorikt sätt. Än så länge vill man inte avslöja några närmare detaljer, men Henrik Ludvigsson säger att projektet är så pass stort att man inte klarar av det på egen hand. Därför har man knutit kontakter med livsmedelsbranchen, från producenter till detaljhandel, och även med Västerås stad och Västmannaturism. Alla har visat stort intresse för projektet. I helgen ska man träffas för att smida planerna vidare. Bygdens Ark, som projektet heter, ska enligt planerna slå upp sina portar sommaren 2004, men man smygstartar i mindre skala redan i år under sensommaren eller hösten. - Vi ska visa upp det vi driver. Det här tror vi jättemycket på, säger Henrik Ludvigsson på Kungsbyn Bygdens mat.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.