Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Landstinget Västmanland tar nya utgifter på nästan en miljard

Publicerat torsdag 5 juni 2008 kl 16.02

Samtidigt som Landstinget Västmanland sparar beslutade landstingsstyrelsen under onsdagen om nya utgifter på omkring 900 miljoner kronor.

Den allra största delen, 540 miljoner, handlar om en ny byggnad vid Centrallasarettet i Västerås.

Landstingsrådet Thomas Högström (m) tror inte att man beslutat om så stora utgifter vid ett enskilt sammanträde under de senaste 20 åren.

– Ja det är ju nödvändigt, säger Thomas Högström till P4 Västmanland.

– Vi vill ha väl fungerande lokaler, vi vill ha bra arbetsmiljö, vi vill ha rationell och effektiv verksamhet inom hälso- och sjukvården - då ställer det krav, särskilt med tanke på att det var så pass länge sedan som de nuvarande lokalerna byggdes, säger Thomas Högström.

Landstingsstyrelsen beslutade under onsdagen om att sätta igång flera stora byggprojekt.

Det största var första etappen i byggnationen av en ny byggnad vid Centrallasarettet i Västerås, som sammanlagt beräknas kosta 540 miljoner kronor.

Man ska också påbörja byggnationen av nya ambulansstationer i Sala och Fagersta, efter kritik från Arbetsmiljöverket mot de nuvarande lokalerna.

En stor investering ska också vidare upp till landstingsfullmäktige för beslut: det gäller en så kallad avsiktsförklaring från Landstinget Västmanland att bidra med 274 miljoner kronor till Citybanan, en pendeltågstunnel under Stockholm.

Detta eftersom man tror att även pendlingstrafiken till Västerås ska få nytta av Citybanan.

Thomas Högström tycker att det här egentligen är statens uppgift och tycker att staten stjälper över uppgifter på kommuner och landsting.

Han säger att landstinget ändå vill bidra för att det finns ett stort behov bland pendlarna, och han menar att nyttan är större än obehaget av att göra investeringen.

Sammantaget blir det här stora investeringar – omkring 900 miljoner, detta samtidigt som landstinget sparar:

– För att vi ska få verksamheten att fungera måste vi göra investeringar för att bli rationella och effektiva.

– Sedan är ju det en avvägning med vad man förmår och orkar, säger Thomas Högström till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".