Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Måltidsprojekt ska minska undernäring bland äldre

Publicerat lördag 21 juni 2008 kl 09.56
Erika Berglund, dietist i Västerås

Inom äldreomsorgen i Västerås är 17 procent av de gamla undernärda och 34 procent ligger i riskzonen.

Det visar en rapport som nyligen presenterades för äldrenämnden.

Projektet ”Mat och måltider för äldre” ska försöka minska problemet med undernäring.

Västerås ligger bättre till än många andra kommuner när det gäller hur många av de gamla i kommunens äldreomsorg som lider av undernäring. Men Erika Berglund, som är dietist och leder projektet ”Mat och Måltider för äldre”, menar att siffrorna skulle kunna vara ännu lägre.

– Det här är ju en målgrupp som är äldre, ofta sjuka och som är i slutskedet av livet. Att ha noll procent är inte realistiskt, men ser man till helheten tror jag att det kan se bättre ut än så här, säger hon till P4 Västmanland.

Med anledning av att allt fler äldre i Sverige lider av undernäring drogs projektet ”Mat och Måltider för äldre” igång i Västerås för drygt ett år sedan.

Med hjälp av enkäter, frågeformulär, intervjuer och observationer har man nu kunnat kartlägga hur man jobbar med mat och måltider i särskilda boenden och inom hemtjänsten i Västerås.

Utifrån den slutrapport som lämnats till äldrenämnden kommer man nu att jobba vidare med att förbättra hanteringen av kost, näring och måltider inom kommunens äldreomsorg.

Förhoppningen är att andelen undernärda äldre ska kunna bli ännu mindre.

– Dels blir det ju att presentera resultatet för utförarna så de får veta vad just de behöver jobba vidare med. Så blir det ju även att revidera riktlinjerna, att implementera de nya riktlinjerna så att man vet vad det är man ska leva upp till, säger projektledare Erika Berglund.

Enligt Erika Berglund är det även viktigt för de enskilda verksamheterna att själva reflektera kring den kompetens som finns.

En viktig del är att se över hur man ska kunna tillförsäkra kost- och nutritionskompetens inom sin verksamhet, vilket också är något som efterfrågas.

– Det finns mycket som man kan utveckla och förbättra just när det gäller mat och måltider för äldre, säger Erika Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".