Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Surahammars kommun JO-anmäls

Publicerat torsdag 24 april 2003 kl 07.22
Föreningen ''Barns rätt till föräldrars tid'' anmäler nu Surahammars kommun till Justitieombudsmannen, JO.
JO-anmälan görs på grund av att politikerna i kommunfullmäktige i tisdags för andra gången avslog föreningens begäran om en folkomröstning om föräldralön. Enligt Christer Westerlund, ordförande i föreningen, vill man att JO ska granska frågan för att klarlägga om kommunen har behandlat den korrekt. - Vi vill veta hur det stämmer överens med lika behandlings-principen att man avslår en begäran med olika motiveringar varje gång. Får de verkligen göra det? I så fall finns det ju inga spelregler att rätta sig efter, säger Westerlund till P4 Västmanland. Föreningen ''Barns rätt till föräldrars tid'' vill ha en valfrihet i barnomsorgsfrågan, och vill att de föräldrar som vill vara hemma och ta hand om sina barn ska få föräldralön. Den ska finansieras med de pengar som en barnomsorgsplats skulle ha kostat. Men Surahammars kommun har alltså avslagit föreningens begäran om en folkomröstning i frågan. Första gången hänvisade man till att det inte är tillåtet att på kommunal nivå fatta beslut om en folkomröstning, eftersom det bara är regeringen som kan besluta om detta. Då formulerade föreningen om sitt krav: Om det blev ja till en folkomröstning i Surahammars kommun så ville man att kommunen skulle be regeringen om lov att få anordna den. I tisdags sade kommunen nej till det också. - Majoriteten tyckte inte att det var någon bra idé, säger Christer Westerlund till P4 Västmanland. JO-anmälan mot kommunen kommer att lämnas in inom två veckor.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".