Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Oro bland brandmän efter hot om personalminskningar

Publicerat onsdag 3 september 2008 kl 06.37

Nu växer oron bland brandmännen i Mälardalens räddningförbund. I oktober ska budgeten presenteras och redan nu vet man att det krävs besparingar motsvarande fem heltidstjänster. I år redovisar man ett underskott på 3,2 miljoner som måste sparas in någonstans nästa år.

Bo Karlsson är brandman och representant för kommunal på räddningstjänsten i Västerås och han är oroad över framtiden.

– Det ryktas om att minska bemanningen på station Öster på Brandthovda, och det tycker vi inte är bra, säger han till P4 Västmanland.

Brandstationen på Brandthovda kom till 2004 eftersom de östra stadsdelarna växer. Dessutom ligger Centrallasarettet inom det området, och att åka från brandstationen på Vallby skulle ta för lång tid vid en brand.

Nu diskuteras det om att en del av personalen på fem personer ska försvinna från Öster vissa tider på dygnet, något som kan få katastrofala följder enligt kommunal. Om man inte är tillräckligt många som kommer fram till en brand så måste man invänta resten av styrkan från Vallby innan man går in, säger Bo Karlsson.

– Det kan innebära att vi inte kan gå in och göra en livräddande rökdykning, utan folk får brinna inne. Vi vill också påstå att vi inte har sett någon riktigt risk- och konsekvensanalys om vad som händer om man plockar bort folk från Västerås. Innan man diskuterar att ta bort folk så måste man göra en sådan analys och få sakkunniga att granska den, fortsätter han.

Det har varit turbulenta år för Mälardalens räddningsförbund och förra året slutade räddningsdirektör Catarina Tenser i protest mot de ständiga nedskärningarna. Budgeten ökar, men räcker ändå inte till till löneökningar och pensioner. Det har i sin tur lett till att nödvändiga investeringar har skjutits på framtiden, såsom modernare släckningsutrustning.

I år redovisar man ett underskott på 3,2 miljoner som måste sparas in någonstans nästa år.

– Nivån på budgeten är satt och den är väldigt låg. På något vis så måste det påverka personalstyrkan, säger ställföreträdande räddningschef Per Vikner.

I oktober ska ansvariga politiker fatta beslut om budgeten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".