Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
fagersta

"Fagersta kommuns Nej till friskola väntad"

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 13.47

Kommunstyrelsen i Fagersta sa i tisdags nej till en utökning av friskolan - eftersom kommunen anser att det får stora konsekvenser för den kommunala skolan i Fagersta. Västanfors-Västervåla församling, som sedan sex år tillbaka driver en friskola med förskola och årskurs ett till sex, vill nästa höst utöka med årskurs sju och nio. Men kommunen säger alltså Nej, och det var väntat, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i församlingen.

- Ja, det var ingen ”högoddsare” men det är ju skolverket som avgör tillstånden. Kommunen har ju yttrat sig och det var ju väntat. En ”vänsterkommun” kan ju inte ställa sig i radio och massmedia och jubla över att det blir en friskola. Det skulle ju se väldigt konstigt ut, säger Henrik Rydberg till P4 Västmanland.

Föräldrar efterfrågar

Enligt kyrkoherde Henrik Rydberg är det föräldrar till barnen som redan idag går i församlingens friskola, Lindgårdsskolan, som önskat att man utökar.

- Det handlar egentligen inte om vad församlingen vill utan om efterfrågan. Det visade sig var ett massivt tryck från föräldrarna till skolbarnen på Lindgårdsskolan som har legat på länge och tjatat om att vi ska starta högstadium, säger Herik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling, till P4 Västmanland.

- Jag håller med Henrik om att det är klart det blir friskola. Skolverket bryr sig inte ett förbaskat dugg i slutändan om vad kommunerna säger utan i princip så har alla fri dragningsrätt till våra gemensamma pengar och starta friskolor. Så det kommer att blir ett ”ja”, det är jag nästan övertygad om, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta.

Kommunen vill lyfta fram konsekvenserna

- Vi har velat lyfta fram de ekonomiska konsekvenserna, samtidigt som vi har ett vikande elevunderlag i den här kommunen, precis som i alla Sveriges kommuner, så det kommer att bli svårt att få ihop det, säger Henriksson.

- Men det viktigaste skälet, som jag ser det, är att vi har ett samhälle som alltmer glider isär, regionalt, etniskt och klassmässigt, då finns det ett enormt värde för samhället, just som ett samhälle, att någonstans, någongång i livet umgås alla med alla. Skolan har varit den punkten, säger Stig Henriksson.

Tänker inte gå vidare om Skolverket säger ”Ja”

- Blir det väl beslutat så kommer vi inte att driva det vidare utan försöker att hitta så bra verksamhet som möjligt tillsammans, och därmed är det inte så att det är enbart negativt, det finns plussidor också, säger Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta, till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".