Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brandmän protesterar mot nedläggning

Publicerat tisdag 27 maj 2003 kl 10.38
Nu reagerar deltidsbrandmännen i Köping mot förslaget att lägga ner deltidskåren i Köping. Förslaget finns med i den utredning om en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör, som presenterades nyligen. Men styrelsen i Köpings deltidsbrandmannaklubb tycker att utredningen är bristfällig och har nu lagt fram ett eget förslag, där man istället föreslår att deltidskåren i Kolsva läggs ner.
I den nyligen presenterade utredningen om en gemensam räddningstjänst i Köping, Arboga och Kungsör skulle sammanlagt fem miljoner kronor sparas. Mest - tre miljoner - i Arboga. I Köping skulle det även i fortsättningen finnas en heltidsstyrka, plus en liten deltidsstyrka i Kolsva, däremot skulle deltidsstyrkan i Köpings tätort på 16 man försvinna. Deltidsbrandmän har andra jobb i vanliga fall, men måste vara beredda på att rycka ut om larmet går. I räddningstjänstutredningen skriver man bland annat att deltidsstyrkan i Köping bara används i direkt räddningstjäst tre till fyra gånger per år, och att heltidsstyrkan i sådana situationer kan få hjälp från andra kommuner istället. Men det här har alltså Köpings deltidsbrandmannaklubb reagerat emot, och lagt fram ett eget, alternativt förslag. I deras förslag tas bara 4 av de 16 deltidsbrandmännen i Köping bort, istället försvinner deltidsstyrkan i Kolsva och brandstationen där läggs ner. Den längre utryckningstid till Kolsva som det här skulle betyda menar de, skulle kompenseras bland annat i å med bättre väg mellan Köping och Kolsva. En nedläggning i Kolsva tror man skulle spara mer pengar än ursprungsförslaget, dessutom pekar man på de problem som finns i Kolsva när det gäller att rekrytera deltidsbrandmän. Hur det blir i den här frågan avgörs när politikerna i de tre kommunerna framöver tar ställning till frågan om en gemensam räddningstjänst.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".