Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

ABF i kampanj för EMU-medlemskap?

Publicerat torsdag 12 juni 2003 kl 06.59
Trots att ABF säger sig vara opartiskt i EMU-frågan får bara JA-sägare komma till tals i förbundets stora informations-drive på Arosfestivalen i Västerås.
Arbetarnas bildningsförbund, ABF, säger sig vara opartiskt i EMU-frågan, och betonar detta i sitt kursmaterial. Men under de fyra dagar man pratar om EMU på Arosfestivalen är det bara JA-sägare som får tala om fördelarna med ett svenskt EMU-medlemskap. Enligt ABF är det NEJ-sidans fel att det har blivit så här. - Tyvärr så har NEJ-sidan backat ur i sista sekund. NEJ-sidan hade inget folk som kunde ställa upp, säger Hans Berg, ansvarig för ABF:s EMU-satsning, till P4 Västmanland. EMU-frågan är en del av ABF:s satsning på konsumentfrågor. Under Arosfestivalen ordnar ABF tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges konsumentråd en rad seminarier med temat "Handla för framtiden". EMU-frågan belyses varje dag från onsdag till lördag. Klockan tolv får företrädare för JA-sidan en kvart på sig att prata för EMU på Sigma-scenen, därefter utfrågas de i ett direktsänt närradioprogram. Bland JA-sägarna som talar och intervjuas finns kända namn som justitieminister Tomas Bodström och Tomas Högström, moderat riksdagsledamot från länet. Men inga NEJ-sägare är med - varken kända eller okända namn. På ABF säger man att man beklagar detta , men säger samtidigt att även NEJ-sidan kommer att få plats: Dels genom att utfrågaren är en NEJ-sägare som kan ställa kritiska frågor, dels genom att man tror att det bland publiken kommer att finnas NEJ-sägare som vill komma till tals. Men ABF har självt inte försökt få med någon NEJ-sägare, trots att man vill vara opartisk i EMU-frågan. Nu framstår arrangemanget på Arosfestivalen som en kampanj för JA-sidan, men man har ändå inte velat avblåsa EMU-satsningen: - Nu har vi bestämt att köra det här som vi har sagt, säger Hans Berg. OM nu även NEJ-sidan hade kommit till tals så hade JA-sidan ändå fått mer tid. I det ursprungliga programmet hade NEJ-sidan fått 45 minuter för ett seminarium. Men JA-sidan får mycket mer tid på sig - en timme och 40 minuter - att föra ut sitt budskap. Men det ingenting konstigt med det, enligt Hans Berg: - Vi har varit överens med JA- och NEJ-sidan om det här upplägget från början. Trots att ABF medvetet ger en klar fördel till JA-sidan så tror Jan Hammar, chef för ABF i Västerås, inte att förtroendet för ABF skadas. - Västeråsarna känner nog ABF och hur vi jobbar som folkbildningsorganisation. Vi är inte rädda för att ta någon debatt, säger Jan Hammar till P4 Västmanland.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".