Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
arboga

Allmännyttan vill sälja hyreslägenheter till privat köpare

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 08.42

Arbogas kommunala bostadsbolag, ABO, är berett att sälja ut en del av allmännyttan, drygt 80 lägenheter, i kvarteret Klostret. Kommunen förhandlar just nu med en privat köpare, men Hyresgästföreningen är kritisk till förslaget.

– Arboga skiljer sig från många andra kommuner i länet och har en väldigt liten allmännytta, säger Hans-Göran Lång på Hyresgästföreningen.

– Många politiker i Arboga har sett ABO, allmännyttan, som ett problem, och vi tror det är viktigt att man ser allmännyttan som en möjlighet att utveckla boendet och vara med och det i den egna kommunen, säger Hans-Göran Lång till P4 Västmanland.

Hyresgästföreningen är alltså kritisk till att kommunen nu kan tänka sig att sälja ut närmare 20 procent av allmännyttan.

Man ser heller inte vilka förutsättningar någon annan fastighetsägare skulle ha för att klara av bostäderna bättre än ABO själva gör i dag.

Men så ser inte den politiska majoriteten i Arboga på saken.

Tekniska nämndens ordförande Catrin Strömvall (s) förstår Hyresgästföreningens oro, men säger att förslaget om utförsäljning inte varit kommunens eget från början:

– Jag har naturligtvis förståelse för att Hyresgästföreningen är orolig när man diskuterar utförsäljning av allmännyttan.

– Men bakgrunden till att vi diskuterar det här är att för det första så har ju kommunen inte aktivt gått ut och sökt en köpare utan det är en intressent som hört av sig till kommunen och kommit med ett intressant bud, säger Catrin Strömvall.

Tekniska nämnden hoppas kunna lämna in ett förslag i frågan till kommunfullmäktige före årsskiftet.

En försäljning med en köpeskilling på minst 17 miljoner kronor kan alltså bli aktuell redan i början av nästa år.

Pengarna ska användas till nybyggnationer och underhåll av de kommunala bostäder som finns i dag, enligt Catrin Strömvall.

Men är det inte kommunens ansvar att ha kvar allmännyttan?

– Det är ju så vi ser det. Vi vill utveckla och förnya allmännyttan, säger tekniska nämndens ordförande Catrin Strömwall.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".