Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För svårt nå barnpsykiatrin

Publicerat lördag 13 december 2008 kl 12.42
Ing-Marie Wiselgren, SKL, och Phillip Eskridge, BUP Västmanland

Det är för svårt för unga som mår dåligt att få hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin. Det har Sveriges kommuner och landsting, SKL, kommit fram till. SKL menar att inte bara barn- och ungdomspsykiatrin, utan även skolhälsovård och vårdcentraler med flera, måste vara redo att ta ansvar för barnens psykiska hälsa.

- Alla som kan tänkas ha med barns psykiska hälsa att göra måste berätta och fundera tillsammans över vad man har för insatser och vad man gör och hur man skulle kunna hitta sätt att jobba tillsammans ännu bättre och utveckla verksamheterna ännu mer, menar Ing-Marie Wiselgren på Sveriges kommuner och landsting.

I Västmanland, precis som i övriga landet, är det enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL, överlag för svårt för barn och ungdomar att nå fram till och få hjälp av barn- och ungdomspsykiatrin. Därför måste insatserna för barn och ungdomar med psykisk ohälsa utvecklas. Framför allt behövs ett bättre samarbete mellan dem som möter barnen och ungdomarna.

- Vi behöver se till att skolan gör sin del, att barnhälsovård gör sin del, primärvården också gör sin del kring psykisk ohälsa, fortsätter Ing-Marie Wiselgren.

Phillip Eskridge som är verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland håller med och menar att fler aktörer än barn och ungdomspsykiatrin måste ta sitt ansvar om man ska kunna identifiera psykisk ohälsa tidigt och därefter snabbt kunna sätta in de rätta insatser som behövs. Eskridge efterlyser en vårdkedja där man börjar med det basala och enkla men som kan sluta i högspecialiserad vård om det behövs.

- Vi behöver utveckla ett första omhändertagande som innebär att man har någon att vända sig till. En slags ledsagare genom ett system om det är ett allvarligare problem eller goda råd och hjälp om det är ett lindrigare problem, säger Phillip Eskridge, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".