Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ett år med Vårval Västmanland - ökad valfrihet eller ej?

Publicerat måndag 15 december 2008 kl 07.28

Den 1 januari 2009 är det ett år sedan Vårdval Västmanland infördes, men bara några få nya vårdcentraler har öppnats. ”Läkarhuset”, som försökte etablera sig i Kungsör, stänger igen vid årsskiftet; då finns det återigen bara en vårdcentral i kommunen.

Medan vårdvalet i Stockholm har gjort att 20 nya vårdmottagningar har öppnat, enligt Stockholms landstings utvärdering, är det bara några få nya vårdcentraler som öppnats i Västmanland. 

Frågan är hur mycket ökad valfrihet vårdvalet ger på mindre orter.

”Läkarhuset” försökte etablera sig i Kungsör, men lägger ner vid årsskiftet.

Randi Håkansson, som bor i Valskog och var listad på ”Läkarhuset”, tycker att valfriheten blir för dålig i Kungsör när det lägger ner:

– Det är dåligt. Det är synd, för då finns det ju ingen valmöjlighet kvar i Kungsör.

– Ju mindre ort, ju mindre valfrihet är det ju. Kungsör har ju bara en idag och det ser ju inte ut som det blir någon ny heller den närmsta tiden, säger Randi Håkansson.

Anita Nordström i Kungsör, också listad på ”Läkarhuset”, tycker även hon att valfriheten är dålig på mindre orter:

– Det är dåligt med det, då får man ju i så fall att åka till Köping eller Arboga.

– Man kan ju välja att lista sig där om man vill, men då blir det ju längre restider, säger hon.

I Västmanland har vårdvalet alltså funnits i snart ett år. Meningen är att det ska bli ökad valfrihet när att patienter ska kunna lista sig på den vårdcentral de vill.

Vårdvalet innebär också etableringsfrihet, dvs att privata vårdgivare som vill öppna en vårdcentral har rätt att göra det om man uppfyller landstingets krav på verksamheten.

Sedan vårdvalet infördes i Västmanland har en ny vårdcentral öppnat i Västerås och en ny öppnar i Hallstahammar vid årsskiftet, och så var det den i Kungsör - ”Läkarhuset ”- men den läggs alltså ner vid årsskiftet.

I Virsbo har en filial till mottagningen i Surahammar öppnat igen efter att ha varit stängd ett tag.

Torsten Källberg, landstingsråd för Folkpartiet, tycker ändå att valfriheten för länsborna är bra.

Han tror att de nya etableringsreglerna så småningom kommer att ge fler vårdcentraler-. Enligt honom har intressenter hört sig för om eventuell etablering i Fagersta:

– Jag tycker att vi har valfrihet på de flesta ställen, men en ort som Surahammar ger ju knappt utrymme för två vårdcentraler. Men i Fagersta tror jag att det kommer att bli fler.

Men blir det en utökad valfrihet för hela länet om det inte öppnar nya vårdcentraler?

– Ja, det får man väl ändå lov att säga.

– För det första är det ju så att du behöver ju inte lista dig på den ort där du bor. Du kan ju bo i Hallstahammar och jobba i Västerås, och då kan du ju lista dig i Västerås, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

Patrik Åström
patrik.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".