Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Brister på julborden i Västerås

Publicerat tisdag 16 december 2008 kl 06.45
Gravad lax / Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Många restauranger och liknande som serverar julbord eller jultalrik klarar inte att servera julmat som är helt riskfri att äta. Det konstaterar miljö och hälsa i Västerås efter den traditionella julbordskontrollen. Bara 5 av 27 kontrollerade restauranger klarade sig helt utan anmärkning.

Och så här säger miljö- och hälsokyddsinspektör Andreas Mörén om resultatet.

- Jag är inte särskild förvånad efter det här resultatet. Det här är ungefär så som det har varit under de senaste åren då vi har gjort den här typen av julbordskontroller. Det jag kan tycka är lite anmärkningsvärt är att det ändå är så pass många restauranger som inte i förväg har sett till att ha ordentliga rutiner och planerat den här förändringen i arbetssätt som det innebär att ha julbord, säger Andreas Mörén, till P4 Västmanland.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Västerås besökte under veckorna 48 till 50, 26 verksamheter som serverar julbord, jultalrik eller julmat via catering. Det man tittade på var hur man hanterar maten från råvara till färdigmat, så som förvaring, tillagning och servering.

Mest anmärkingar på gravad lax
Dessutom tog man prover på fem till åtta traditionella maträtter som bedöms vara extra känsliga. Och den julmat som fick flest anmärkingar i år var gravad lax, så var det på 11 av 27 besökta ställen, något som förvånar miljö- och hälsa i Västerås.

- Det är jag lite förvånad över, gravad lax är inte en av de produkter som det brukar vara mycket anmärkningar på och nu har vi fått det. Och vi vet inte riktigt exakt var det här beror på, säger Andreas Mörén.

Bra mat trots brister
Trots att det funnitst brister i julmaten är det inga problem att avnjuta den, säger Andreas Mörén.

- Ja, jag tycker inte man ska behöva var rädd för det. Man ska komma ihåg är att de här bakterierna som vi har hittat i den här maten inte är sjukdomsframkallande bakterier utan det är bakterier som visar att all hantering i allt inte har varit helt perfekt, säger Andreas Mörén, miljö- och hälsokyddsinspektör i Västerås, till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".