Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Friidrottsklubben bör se över sina kostnader"

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 10.35

Det anser Mikael Damsgaard, moderat ordförande i kultur- idrott- och fritidsnämnden i Västerås efter det att klubben hotar med att gå i konkurs. Klubben har inte råd att betala hallhyran på 1,2 miljoner kronor. De har försökt få till ett samarbete med kommunen och vill att kultur- idrott- och fritidsnämnden tar över som huvudman för hallen och att kommunen subventionerar hyran.

- Det handlar om vem som ska ha ansvar för vad, men här tror jag att båda parter måste ta ansvar. Vi är beredda att diskutera vissa delar, men klubben måste se vad de kan göra med sina kostnader, säger Mikael Damsgaard, moderat ordförande i kultur- idrott- och fritidsnämnden i Västerås.

Du blev lite överraskad av beskedet om en tänkbar konkurs, tror du att det bara handlar om ett hugskott?

- Det vill jag inte säga, men däremot har jag fått signaler om att de tycker att hyran är för hög långsiktigt. Däremot har jag inte fått signaler om att de skulle vara på obestånd och på väg att gå i konkurs, säger Damsgaard.

Klubben vill att kommunen ska gå in som huvudman, vad säger du om det?

- Ja det är ju kommunen i form av fastighetskontoret som är huvudman och det har pågått en intern diskussion och det är kanske en del av oklarheterna inom Stadshuset huruvida fastighetskontoret eller kultur- idrott- och fritidsnämnden ska vara huvudman för lokalen. Det är frågor som måste redas ut och som vi också kommer att kunna lämna ett klart besked om när vi träffar dem den 15 januari, säger Mikael Damsgaard.

Varför ska de betala?

- Vi har ju det systemet att föreningar betalar för sina lokaler och det är inget unikt för friidrottsklubben, det gör alla andra föreningar också. Det handlar om att föreningarna själva måste prioritera sina kostnader. Vi ger stora subventioner till friidrottsklubben, sedan tycker de fortfarande att de har för höga hyror. Men det finns både föreningar som har större subventioner och även de som har mindre, säger Mikael Damsgaard, moderat ordförande i kultur- idrott- och fritidsnämnden i Västerås.

Michael Gawell
michael.gawell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".