Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sala

Kommunalråd svarar på gruv-kritik

Publicerat lördag 20 december 2008 kl 12.00

Kajsa Berglind som är avgående vd för Sala Silvergruva riktar kritik mot Sala kommun i samband med att hon väljer att lämna sin post som vd i förtid. Berglind pekar på en bristande dialog, ett dåligt engagemang och klent ekonomiskt stöd från kommunens sida. ”Beklagligt att Kajsa Berglind upplever det så” säger Salas kommunalråd Carola Gunnarsson, som inte håller med.

– Såväl ordförande som vd i bolaget deltar löpande under året i våra diskussioner med kommunstyrelsens arbetsutskott, därutöver har vi speciella träffar med vd:arna i bolagen i kommunen under kommunchefens ledning och därutöver träffas jag och ordföranden i bolaget. Så jag har svårt att riktigt förstå den här kritiken, säger Salas kommunalråd Carola Gunnarsson till P4 Västmanland.

Sala Silvergruva AB ägs idag av drygt 300 aktieägare och Sala kommun äger den största delen. Bakom kritiken ligger bland annat att gruvan under nästa år bara kommer att få 500 000 kronor från kommunen. Ett bidrag som känns klent menar den avgående vd:n Kajsa Berglind. Men enligt Carola Gunnarsson följer man bara det beslut som togs redan 2004.

– Det beslutet innebär att vi har en avtrappning av det kommunala bidraget. Från 2005 fram till idag har kommunen satsat drygt 12 miljoner kronor, fortsätter Carola Gunnarsson.

Med alla sina besökare, över 30 000 hittills i år, betyder Sala Silvergruva mycket för Sala både i marknadsföringssammanhang och i intäkter från besökare. Samtidigt menar Kajsa Berglind att gruvan bara verkar ses som ett stort svart hål som kostar pengar. Men det är något som Carola Gunnarsson absolut inte håller med om.

– Sala Silvergruva är den allra viktigaste delen i vår turistiska verksamhet. Men det finns många aktörer på den turistiska marknaden i Sala som måste lyftas fram, menar Salas kommunalråd Carola Gunnarsson.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".