Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olika fixartjänster i länets kommuner

Publicerat tisdag 23 december 2008 kl 12.37
Alice Carlsson i Kungsör får hjälp av kommunfixaren Christina Persson. Foto: Jenny Berggren/ SR Västmanland

I alla Västmanlands kommuner utom Köping finns en så kallad fixartjänst i kommunal regi dit äldre kan vända sig för att få hjälp med praktiska saker i hemmet, till exempel med att spika upp tavlor, byta gardiner eller glödlampor. Tanken är att man på så sätt ska förebygga att de äldre utsätter sig för riskfyllda moment som annars kan göra att de ramlar och gör sig illa. Men trots att tanken bakom kommunernas fixartjänster är densamma, fungerar det på olika sätt i olika kommuner. Det visar en rundringning som P4 Västmanland gjort.

- Varför man har fixartjänster det är ju för att just när det gäller fallolyckor bland äldre så har ju det varit ganska mycket, säger Kristina Persson som är kommunfixare i Kungsör.

Och fortsätter:

- När man blir lite äldre så blir ju balansen sämre och man blir lite yr. Klättrar man då och kanske vrider till lite hastigt på huvudet så då kan det börja snurra, och då är risken stor att man ramlar, säger hon.

För att man ska kunna använda sig av kommunens fixartjänst krävs i de flesta kommuner att man är ålderpensionär. I Hallstahammar och Surahammar kan även förtidspensionärer och rörelsehindrade använda tjänsten. I Sala däremot, måste man vara 80 år gammal.

Alla kommuner erbjuder fixartjänst både till män och till kvinnor, men i Västerås uppskattar man ändå att så mycket som 90 % av kunderna är kvinnor.

I Skinnskatteberg upplever man att det är relativt få som nyttjar kommunens fixartjänst medan fixarna i många av de andra kommunerna säger till P4 Västmanland att de har fullt upp.

Kanske är det tur, för trots allt låg det dåliga kundunderlaget bakom att Köpings kommun till slut valde att lägga ner sin fixartjänst.

Alice Carlsson i Kungsör är en av många som både nyttjar och uppskattar kommunens fixartjänst och hon tycker att alla som har möjlighet ska använda sig av tjänsten:

- Det är ju alla tiders när man inte kan klara saker och ting själv. Man ska nog försöka att ringa, för man kan ramla och det kan hända så mycket så usch, säger hon.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".