Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Inställning påverkar tillfrisknande

Publicerat måndag 29 december 2008 kl 17.26

Inställningen till smärta och hur rädd en patient är för att det ska göra ont efter en operation spelar en stor roll för att bli frisk tidigare, det visar en studie av Ann-Christin Johansson sjukgymnast på ortopedkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.

Av 69 patienter som alla opererats för diskbråck kom de som var minst rädda för smärta vid belastning och träning snabbast tillbaka till arbetslivet igen.

- Jag har jobbat som sjukgymnast i så många år och jobbat mycket med ryggpatienter som har blivit opererade. Då tyckte jag mig märka att de psykosociala faktorerna spelar en väldigt stor roll, säger Ann-Christin Johansson.

Och fortsätter:  

- Trots att patienter har samma diagnos så kan det vara väldigt olika hur det går. Det är andra faktorer än bara hur det faktiskt går vid operation som har betydelse.

Ann-Christin Johansson menar att det är viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om patientens livssituation och förväntningar inför en operation. Det kan vara alltifrån hur patienten ser på smärta och hur patienten hanterar sin smärta vid belastning och hur patienten ser på möjligheten att komma tillbaka till arbetslivet igen.

Med enkla frågor kan man få veta en hel del om patienten för att sätta in rätt stöd och hjälpa de patienter som behöver mer rehabilitering än andra:

- Fråga just det, vad tror du, hur tror du att det kommer att gå. Fråga patienten lite om deras föreställningar. Fråga om patienternas sätt att hantera smärta. Man frågar om smärta. Man frågar om rädsla, säger Ann-Christin Johansson.

- Det behöver inte vara så omfattande. Man ställer några sådana frågor också och då kan man se vilka patienter som är mer rädda och försiktiga. För det är en viktig faktor, säger hon.

Patienternas inställning är en viktig faktor för tillfrisknandet efter en operation och det Ann-Christin Johansson kommit fram till i sin studie hoppas hon nu att ortopedkliniken i Västerås kommer att använda sig av inför diskbråcksoperationer. Det kan även finnas ett nationellt intresse för studien:

- Sedan jobbar jag också i en nationell grupp där vi försöker ta fram rehabiliteringsriktlinjer som ska gälla över hela landet. Så vi är en grupp sjukgymnaster som jobbar med det.

- Så då hoppas jag ju att det jag har sett ska spridas i den gruppen och att man ska ta hänsyn till det så att det kan spridas över hela landet. säger Ann-Christin Johansson sjukgymnast på ortopedkliniken vid Centrallasarettet i Västerås.

Inga Korsbäck
inga.korsback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".