Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svampinfektion kan förvärras av receptfria läkemedel

Publicerat lördag 3 januari 2009 kl 08.59

Många kvinnor och unga tjejer kommer inte till läkare för att få hjälp med svamp i underlivet utan köper i stället de receptfria läkemedlen – trots att det har visat sig att dessa kan ge upphov till ökade besvär vid felanvändning.

Detta menar Eva Rylander, gynekolog och forskare på svampinfektioner vid Danderyds sjukhus, efter att ha sett den senaste statistiken från apoteket.

I Västmanland har användningen av de receptfria behandlingarna ökat med 24 procent de senaste 9 åren.

En ung kvinna berättar om sina erfarenheter av problemet:

– Första gången man har symptom ska man ju höra av sig till en gynekolog står det ju, så det gjorde jag. Men så sade de att man skulle testa de här på apoteket först innan man tog deras tabletter. Sen när problemen blev värre så gick jag till gynekologen och fick receptbelagda tabletter.

Hur många gånger har du haft besvär?

– Två eller tre gånger.

Allt fler kvinnor får upprepade besvär med svampinfektion berättar Eva Rylander, gynekolog och forskare vid Danderyds sjukhus. Hon ser de receptfria salvorna och vagitorerna som säljs på apoteket som en stor orsak till det. För om dessa används på fel sätt kan problemen med svamp nämligen bli värre, menar hon.

– Ju fler gånger de använder de här receptfria läkemedlen desto större risk är det att det kan bli en påfrestning på slemhinnorna. Det är ju det vi oroar oss för. Dessutom att behandlingarna oftast är så korta så att det blir återfall och man får inte bort svampen ordentligt, säger hon.

I stället för att använda de receptfria behandlingarna så borde kvinnorna få tid hos läkare i större utsträckning än vad de får och på så sätt få de receptbelagda och mer effektiva tabletterna, menar hon.

– Det är bättre att man skriver ut på recept för att det är svårdiagnosticerade tillstånd det här. Så att med egenbehandling då blir det fel, helt enkelt. Men det har varit en tradition att tycka att det här med svamp är en bagatell och det behöver man inte söka läkare för.

– Det finns fortfarande vårdpersonal som hänvisar direkt till apoteket och säger köp receptfritt, avslutar Eva Rylander.

Mona Wahlund, SR Uppland
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".