Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen skattesänkning i landstinget 2010

Publicerat måndag 5 januari 2009 kl 14.28

Det blir ingen ytterligare sänkning av landstingsskatten inför 2010. Det meddelar nu landstingsmajoriteten. Med det bryts löftet om att 2006 års skattehöjning på 52 öre, skulle vara helt återställd till 2010.

- Vi har tittat på hur prognoserna ser ut och allt som diskuteras nu när det gäller finansoro och konjunktur och annat och kommit fram till att vi vill inte äventyra ekonomin genom att lägga fram de sista skattejusteringarna - så det låter vi bli. Säger Landstingsstyrelsens moderate ordförande Tomas Högström till P4 Västmanland.

När landstingsmajoriteten tillträdde hösten 2006, var en av deras första åtgärder att höja skatten med 52 öre. På så sätt lyckades landstinget följande år att dra in 200 miljoner kronor mer än under 2006, och förra året genererade skattehöjningen i 145 miljoner kronor extra för landstinget Västmanland.

- Vi har kunnat sanera ekonomin, vi har betalat av en del lån, lagt undan pengar, vi har en väldigt bra likviditet för närvarande och i stort och smått har vi gjort en del investeringar också. Berättar Tomas Högström.

Men när landstingsmajoriteten först genomförde sin skattehöjning på 52 öre, lovade man också att den skulle vara helt återställd till 2010.

Men så blir det alltså inte.

- Vi har ju sänkt skatten med 15 öre 2008, och med 15 öre nu 2009 och då är det nog bäst i det här läget att avvakta med den sista delen. Förklarar Högström.

De 22 öre som återstår av den ursprungliga skattehöjningen kommer alltså att vara kvar även 2010. Framförallt har det enligt landstingsmajoriteten att göra med prognoser som visar på att skatteuppräkningarna under året inte kommer att blir så stora som förväntat, att det råder oro och osäkerhet på arbetsmarknad och inom ekonomin samt att de större investeringar som gjorts tidigare kommer att få konsekvenser i form av driftskostnader och annat.

- Världen går lite hackigt, världen går lite dåligt och då måste ju landstinget förhålla sig till det. Då är det ju bättre att ha de här skattepengarna i reserv för de utmaningar vi harsäger Tomas Högström, Moderat ordförande i Landstingsstyrelsen Västmanland.

Jenny Berggren
jenny.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".