Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Vi är i händerna på naturens krafter"

Publicerat onsdag 2 juli 2003 kl 08.23
Kraftbolaget som kritiserats av både båtägare och Strömsholms Kanalbolag för att Strömsholms kanal tvingats stänga tillbakavisar nu kritiken.
Sex båtar är fortfarande instängda i Strömsholms kanal. Detta efter att att kraftbolaget VB Kraft har släppt ut vatten från den överfulla sjön Väsman vid Ludvika. Det medförde att det blev mycket höga vattenflöden i Kolbäcksån, och det gjorde i sin tur att Strömsholms Kanalbolag tvingades stänga kanalen av säkerhetsskäl. Som P4 Västmanland rapporterade igår tänker instängda båtägare kräva skadestånd av kraftbolaget, och VD:n för Kanalbolaget, Rolf Hansson, är mycket kritisk till att VB Kraft inte har lyckats reglera vattenflödet på ett bättre sätt, utan i stället släppt på stora mängder vatten förbi Ludvika kraftstation. Men Tommy Hjort, ansvarig vid VB Kraft, tycker att kritiken är obefogad: - Vi är i händerna på naturens krafter. Kommer det mycket nederbörd, som det har gjort, kan vi inte göra annat än att skicka det vidare i Kolbäcksån. Tommy Hjort menar att det är risk för dammbrott och översvämning om man inte släpper fram vattnet. - Förutom att det är en lagöverträdelse. Vi kan åka i fängelse annars! Tommy Hjort avvisar ochså synpunkten att VB Kraft borde ha haft en bättre beredskap inför regnen, och tappat av vatten tidigare. - Skulle vi ha den beredskapen då skulle många andra bli hårt drabbade. Vi har krav på att ha en lägstanivå som är ganska hög - i sjön Väsman, till exempel - under seglationsperioden. Annars blir fiskare och annat fritidsfolk väldigt ledsna på oss, säger Tommy Hjort.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".