Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekord när det gäller djurförsäkringar

Publicerat torsdag 26 februari 2009 kl 07.38
Bengal-kattunge.

Många är numera beredda att satsa mycket pengar på sina djur, exempelvis för veterinärvård.

Allt fler försäkrar också sina husdjur, och den kraftigaste ökningen gäller katter.

En förklaring är att veterinärvården blir allt mer avancerad och därmed dyrare.

– Våra husdjur har ju fått en betydligt högre status än de haft tidigare. Och i takt med att veterinärvården blir allt mer avancerad så blir det allt viktigare att försäkra för att man ska ha råd med det här, för en skada hos veterinären kan ju kosta 30 000 till 40 000 kronor, säger Cina Seidefors, informationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

De senaste tio åren har antalet kunder som skaffar djurförsäkringar ökat med 30 procent berättar Cina Seidefors, och enbart försäkringsbolaget Agria har nu cirka 500 000 kunder i hela landet.

Just husdjurförsäkringar är den typ av försäkringar som växer snabbast.

Häst- och hundägare är flitiga att försäkra sina djur men den absolut största ökningen av försäkringar gäller en annan typ av husdjur - katten.

– Katten är ju ett utav de djur som ökar mest i Sverige idag när det gäller antal försäkringar och det är vårt vanligaste sällskapsdjur. Det finns drygt en miljon katter i Sverige.

Det finns väldigt många olika typer av djurförsäkringar. Förutom den vanligaste, för veterinärvård, dyker det också upp många nya, som exempelvis en försäkring för djurägaren. Om djurägaren skulle bli sjuk och inte kan ta hand om sitt djur kan försäkringsbolaget stå för kostnaden för till exempel hund- eller kattpensionat. Det finns också livförsäkringar för djuren, till exempel om ett djur du köper skulle bli sjukt och kanske måste avlivas.

Lillemor och Roger Jansson är på besök hos veterinären med sin hund Donna som har ont i ett bakben och snart ska röntgas. De tycker att det är självklart att satsa på sin hund:

– Hon haltar och sen det är så att när hon ligger still en längre stund då har hon mera ont och haltar väldigt mycket. Hon är bara tre och ett halvt år så det är klart att vi kommer att satsa en hel del på henne, säger de.

Trots att det aldrig någonsin funnits så många försäkrade djur som nu, så tror Cina Seidefors på Agria på en fortsatt ökning:

– Det tror jag absolut. I takt med att veterinärvården gör framsteg så kommer det att bli allt mer kostsamt att gå till veterinären.

Men kan det inte gå för långt när det gäller djurförsäkringar. Är det rimligt att försäkra sina djur så här mycket?

– Är det så att det är vad kunderna vill ha så är det inte orimligt tycker jag, säger Cina Seidefors.

Eva Kleppe
eva.kleppe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".