Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

För stor arbetsbörda för åklagarna i Västmanland

Publicerat fredag 27 februari 2009 kl 07.45
Åklagarna har fler ärenden än de vill ha.

Åklagarna i Västmanland har för mycket att göra.

Det tycker Arbetsmiljöverket, efter en inspektion.

Nu kräver verket att ledningen i Stockholm gör något åt problemet.

Verket beslöt sig för att göra ett inspektionsbesök hos Åklagarmyndihgeten i Västmanland efter att lokala medier rapporterat om den höga arbetsbelastningen.

Enligt arbetsmiljöinspektör Marianne Tiborn Neander måste åklagarna i länet hela tiden prioritera bland mål som alla är högprioriterade.

– Deras arbetsbelastning är för hög och det gäller även den administrativa personalen. Risken är stor att det leder till stress, känslor av otillräcklighet, att man inte gör ett så bra jobb som man skulle vilja göra, säger hon.

Åklagarna själva har sagt att det ideala är att inte ha fler än 60 ärenden på gång samtidigt. Men deras chefer i Stockholm vill att de ska ha minst 70 ärenden på gång samtidigt.

– Det visar att man har ett skilt synsätt på vilken arbetsbelasning som är rimligt och orimlig. Där behöver man ju komma överens, säger Marianne Tiborn Neander.

Arbetsmiljöverket kom också fram till att både åklagarna och den administrativa personalen är väldigt lojal och jobbar hårt. De tycker om sitt jobb men tycker samtidigt att de har alldeles för mycket att göra.

På grund av den höga arbetsbelastningen är det i princip omöjligt att ta ut övertid i ledighet.

Verket kom också fram till att åklagarna behöver utbildning i konflikthantering och handledning för att kunna hantera särskilt svåra ärenden.

Nu kräver verket att ledningen i Stockholm undersöker och bedömer hur hög risken är för att personalen ska drabbas av ohälsa.

Riskerna ska sedan åtgärdas så fort som möjligt. Senast den 30 april ska ledningen ha svarat.

– Då tar vi ställning och bedömer deras svar. Antingen avslutar vi ärendet eller så går vi ut igen för att träffas och diskutera svaret, säger Marianne Tiborn Neander.

Maria Edlund
maria.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".