Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerås

Facket på VLT överraskat

Publicerat tisdag 3 mars 2009 kl 16.17

Uppsägningar hotar på tidningen VLT. Det kan röra sig om ett 20-tal jobb, de flesta journalisttjänster. Enligt ledningen är huvudskälet vikande annosförsäljning. Enligt Johan Lif, ordförande för Journalistklubben på tidningen var facket medvetet om att det kunde bli personalminskingar, men att det skulle handla om så pass många var en överraskning.

- Det vi inte väntade var att det skulle bli så pass många tjänster. Vi väntade att det skulle komma någon typ av neddragningar men 20 är långt mer än jag tror någon hade tänkt sig. Det här innebär ju att arbetsgivaren med all sannolikhet tänker säga upp folk och det kommer att påverka tidningens kvalitet, säger Johan Lif, ordförande för Journalistklubben på VLT, till P4 Västmanland.

Tidningschef: ”Nödvändigt”

Journalistförbundet överraskades av storleken på de aviserade personalminskningarna men Elisabeth Bäck, tidningchef på VLT, menar att det är nödvändigt:

- De som har följt verksamheten på VLT under de senaste månaderna, man kan säga från augusti, har märkt att konjunkturen nästan vecka för vecka har försämrats och det finns just nu inga tecken på att den försämringen som har ägt rum sedan augusti skulle lätta utan konjunkturen fortsätter att gå ner och då är besparingar i den här storleksordningen nödvändiga, säger Elisabeth Bäck, tidningchef på VLT, till P4 Västmanland.

Men hur kommer det här att påverka tidningens kvalitet?

- Uppdraget till mig som tidningschef ifrån våra ägare är att det så långt som möjligt inte ska påverka den journalistiska kvalitén. Så vad vi gör nu är alltså att vi plockar fram ett förhandlingsunderlag som ska komma Journalistklubben till del den 23. mars och där ska en organisationsförslag läggas fram som säkrar papperstidningens kvalitét, säger Elisabeth Bäck, till P4 Västmanland.

Även andra sparåtgäder

Och enligt Elisabeth Bäck är personalminskningarna bara en del av sparåtgärderna:

- Vi skär ner på kostnaderna för övrigt också genom inköp av material och minskade reklamkampanjer och en hel del annat men det räcker inte, säger Elisabeth Bäck, tidningchef på VLT, till P4 Västmanland.

I april kan det stå klart hur minskningen av personal ska se ut och hur verksamheten påverkas.

Jouko Kaijanen
jouko.kaijanen@sr.se

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".